Iraan esitab läänele uued ettepanekud

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Mahmoud Ahmadinejad.
Iraani president Mahmoud Ahmadinejad. Foto: Reuters / Scanpix

Iraani president Mahmoud Ahmadinejad ütles täna, et islamivabariik on ette valmistanud paketi, millega soovitakse lahendada suurriikidega puhkenud tüli oma tuumaprogrammi üle.


IRNA agentuuri teatel Kermani provintsis kõne pidanud Ahmadinejadi sõnul esitatakse pakett läänele varsti, vahendas Reuters ja AFP.

Iraan hakkab arutelusid pidama «selle uue paketi pealt, mis tagab rahu ja õigluse maailmas», tsiteerisid kohalikud agentuurid presidenti, kelle sõnul sisaldab pakett uut versiooni ettepanekutest, mis esitati läänele juba mullu maikuus.

Tollal soovitati rajada konsortsiumid uraani rikastamiseks ja tuumakütuse tootmiseks, neist ühe Iraani. Lääneriigid olid juba siis pakkunud islamivabariigile abi tsiviiltuumaprogrammi arendamisel vastutasuks tsentrifuugide peatamisele.

Farsi agentuuri andmetel lubas Ahmadinejad esitada paketi nn P5+1 grupile ehk ÜRO Julgeolekunõukogu alalistele liikmetele Suurbritanniale, Hiinale, Prantsusmaale, Venemaale ja Ameerika Ühendriikidele ning lisaks ka Saksamaale.

Iraani juhtiv tuumaläbirääkija vastutasuks ütles esmaspäeval, et Teheran on valmis pidama nende suurriikidega kõnelusi patiseisu lahendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles