Ukrainas arreteeriti kolm plutooniumiärimeest

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Greenpeace'i tuumavastane meeleavaldaja.
Greenpeace'i tuumavastane meeleavaldaja. Foto: AFP / Scanpix

Ukraina julgeolekuteenistused arreteerisid riigi lääneosas Ternopõli piirkonnas kolm meest, nende seas ühe piirkonnaraada liikme, kes üritasid müüa n-ö räpase pommi tegemiseks sobivat radioaktiivset ainet, kirjutas oma kodulehel Raadio Vaba Euroopa.

Radioaktiivse ainega kaubitsejad saadi kätte 9. aprillil katselt müüa seda ostjaks kehastunud politseiagendile. Kolmik küsis tuumarelvades kasutatava 3,7 kilogrammi plutooniumi eest kümme miljonit USA dollarit (ligi 44 miljonit krooni).

Samas näitasid politseiekspertide katsed, et ka heausklik plutooniumiostja saanuks neilt petta. Kaup, mille kolmik libaostjale üle andis, osutus hoopiski ameriitsiumiks – madala radioaktiivsusega aineks, mida kasutatakse näiteks suitsuandurites. Ukraina korrakaitsejõudude teatel oli tegu Nõukogude ajal Venemaal valmistatud materjaliga.

Kuigi tuumapommi ameriitsiumist teha ei saa, kõlvanuks see materjal siiski n-ö räpase pommi valmistamiseks. See tähendab, et ameriitsiumi külge tulnuks panna mõne tavalise lõhkeaine, näiteks dünamiidi laeng ja õhku lasta – nii levinuks radiatsioon edasi umbes kümne kvartali jagu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles