Lätlased suhtuvad eurovalimistesse kõige ükskõiksemalt

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimiskast
Valimiskast Foto: Reuters / Scanpix

Hiljuti avaldatud Eurobaromeetri uuringu tulemuste kohaselt suhtuvad Euroopa Liidu liikmesriikide kodanikest europarlamendi valimistesse kõige leigemalt lätlased.


Jaanuaris ja veebruaris läbiviidud küsitlus näitab, et 79 protsenti Läti elanikest ei tunne huvi juunis toimuvate europarlamendi valimiste vastu, teatas Leta. See on ühtlasi ka kogu euroliidu madalaim näitaja, kuigi värske uuring peegeldab kõikide liikmesriikide vähenenud usaldust ühenduse institutsioonide vastu.

Kõigest 20 protsenti küsitlusele vastanud Läti kodanikest leidis, et neile pakub valimiskastide juurde minemine huvi. Selle näitajaga on Läti ka Balti riikidest valimiste osas kõige apaatsem, sest 39 protsenti Eesti ja 44 protsenti Leedu kodanikest pidas eelseisvaid valimisi huvipakkuvaks. Euroopa Liidu keskmine oli seejuures 44 protsenti.

Kõige eesrindlikumalt suhtusid europarlamendi valimistesse kreeklased, iirlased ja maltalased. Läti kõrval ei pakkunud valimised huvi ka Euroopa Liidu eesistujariigi Tšehhi kodanikele, ükskõikseks jäid ka poolakad.

34 protsenti küsitlusele vastanud 1001 lätlasest lubas valimistel siiski oma hääle anda. Vastupidiselt vastas 18 protsenti küsitletutest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles