Šemeta: Leedu vajab eurot võimalikult kiiresti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni leedulasest maksundusvolinik Algirdas Šemeta
Euroopa Komisjoni leedulasest maksundusvolinik Algirdas Šemeta Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni leedulasest maksundusvolinik Algirdas Šemeta ütles reedel, et Leedu peaks euro võimalikult kiire kasutuselevõtu nimel pingutama.

«Olen alati rääkinud ning olen jätkuvalt arvamusel, et euro on Leedu jaoks kasulik, ning et tuleb pürgida selle poole, et euro riigis võimalikult kiiresti kasutusele võetaks,» ütles volinik väljaandele 15 min.

Tema sõnul on Leedu rahandussüsteem selline, et 'de facto' on siseturul liti näol käibel euro asendaja. Samas ei saa voliniku väitel Leedu kasutada kõiki eeliseid, mida annab kuulumine eurotsooni.

Šemeta hinnangul näib Leedu vähemalt makromajanduslikust vaatenurgast stabiilsena ning kuulub väikesesse riikide rühma, kelle puhul Komisjon makromajanduslikke ohtusid ei näe.

«Seda me ei tea, kas Leedut ka mõnekümne aasta pärast ohtu sattumine ei ähvarda. Eurotsoon loob mehhanismid, mis võivad hättasattunud riike aidata,» analüüsis volinik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles