USA paigutab Türgisse kaks Patriot-süsteemi ja 400 sõdurit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USAs toodetud Patriot-raketid
USAs toodetud Patriot-raketid Foto: SCANPIX

Ühendriigid kavatsevad Süüria heidutamiseks Türgisse paigutada kaks Patriot-tüüpi raketisüsteemi ning 400 sõdurit, teatas Pentagon täna.

Pentagoni pressisekretär George Little ütles, et kaitseminister Leon Panetta allkirjastas korralduse täna, kui ta oli teel Afganistanist Türgisse.

Otsus näeb ette kahe patarei juhtimiseks 400 sõduri paigutamist salastatud kohta Türgis ning see viiakse ellu lähinädalatel, ütles Little Panettat saatnud ajakirjanikele.

«Türgi on väga oluline NATO liitlane ja Ühendriigid võtavad selle kaitsmist väga tõsiselt,» lisas Little.

Saksamaa ja Holland on juba Patriot-rakettide Türgisse saatmise heaks kiitnud.

Ühendriigid süüdistavad Süüria valitsusvägesid ülestõusnute suhtes üha võimsamate relvade kasutamises. Nende seas on ka Scud-raketid, mille tegevusraadius on sõltuvalt tüübist 200 kilomeetrit või rohkem.

Saksamaa ja Holland on juba Patriot-rakettide Türgisse saatmise heaks kiitnud, seega ulatuks patareide koguarv kuueni.

Saksa parlament kiitis täna 461 poolt- ja 86 vastuhäälega heaks kahe Patriot-rakettide patarei viimise Türgisse. Mandaat lubab saata Türgisse 2014. aasta jaanuarini kuni 400 sõdurit. NATO välisministrid toetasid Türgi abipalve rahuldamist 30. novembril.

Hollandi valitsus kiitis möödunud nädalal heaks kahe Patriot-patarei ja maksimaalselt 360 mehe saatmise Türgi ja Süüria rahutu piiri äärde.

Panetta tegi lühikese peatuse Incirliki õhuväebaasis, kus ta ütles USA sõduritele, et Türgil võib Patriot-tüüpi rakette vaja minna. Patriot-süsteem suudab tulistada alla nii lühimaarakette kui ka lennukeid.

Panetta ütles ühe õhujõudude liikme küsimuse peale, et ei ole eriti mures selle pärast, kuidas Süüria reageerib Patriot-rakettide piiri äärde viimisele, sest «neil pole selle pärast muretsemiseks pagana aega», viidates Süüria režiimi meeleheitlikele püüetele võimul püsida.

NATO pressiesindaja Oana Lungescu ütles täna, et samm on kaitseotstarbeline.

«See ei toeta lennukeelutsooni kehtestamist ega ründeoperatsioone. Selle eesmärk on tõrjuda Türgit ähvardavaid ohte, kaitsta Türgi elanikkonda ja terrotooriumi ning leevendada kriisi NATO kagupiiril,» ütles ta.

Panetta ei maininud, kui kiiresti patareid Türgisse viiakse ja kui kauaks.

Hollandi peaminister Mark Rutte ütles eile, et Hollandi, Saksa ja USA liidrid teevad Türgiga tihedat koostööd, et raketid võimalikult kiiresti paika saaksid. Kuid ta ennustas, et enne jaanuari lõppu patareid ilmselt töötvalmis ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles