Euroopa juhid loodavad Monti tagasivalimist peaministriks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mario Monti.
Mario Monti. Foto: SCANPIX

Rida Euroopa poliitikuid kutsub Itaalia peaministrit Mario Montit lähikuudel toimuvatel ennetähtaegsetel valimistel peaministriks tagasivalimist taotlema, vahendas Bloomberg.

«Loodan, et härra Montil on veel tulevikku Itaalia ja Euroopa poliitikas,» ütles Luksemburgi peaminister Jean-Claude Juncker reedel. Monti tegevusele andsid neljapäeval kõrge hinnangu ka Saksa liidukantsler Angela Merkel ja Prantsuse president François Hollande.

Mario Monti teatas möödunud nädalal, et astub ametist tagasi niipea, kui parlament kinnitab tuleva aasta eelarve, andes sellega turgudele järjekordse põhjuse muretsemiseks seoses riigi võlakriisiga.

Eelarvehääletus peaks eelduste kohaselt toimuma enne aasta lõppu ning Monti peaministrivolitused lõpeksid seega umbes kaks kuud enne tähtaega.

Monti ütles teisipäevases telepöördumises, et eelarve konsolideerimine on vältimatu tingimus hoidmaks investorite usaldust riigi majanduse vastu ning kutsus valijaid vältima «lummavaid lahendusi». Monti hoiatas ka väärarusaama eest, et Itaalia probleeme on võimalik kiiresti ja lihtsalt lahendada.

Monti keeldus kommenteerimast oma poliitilist tulevikku. Tema toetajad soovivad, et Monti juhiks valimistel tsentristlikku liikumist. Eksperdid arvavad, et Monti võib olla sihiks võtnud pürgida riigi presidendiks või asuda tööle Brüsselisse.

Monti sai Itaalia peaministriks 2011. aasta novembris, kui lagunes Silvio Berlusconi valitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles