Obama allkirjastas Venemaad vihastava seaduse

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Barack Obama allkirjastamas nn Magnitski seadust.
President Barack Obama allkirjastamas nn Magnitski seadust. Foto: SCANPIX

Ühendriikide president Barack Obama kirjutas eile alla seadusele, mis kehtestab advokaat Sergei Magnitski surmaga seotud Vene ametnikele viisa- ja finantssanktsioonid.

Uus seadus, mis tühistab 1974. aastast USA ja Venemaa majandussuhteid takistava kurikuulsa Jackson-Vaniki paranduse, kuid asendab selle sisuliselt uute piirangutega, näeb ette Magnitski surmaga seotud inimeste varade külmutamist ning neile reisikeelu kehtestamist, vahendas uudisteagentuur AFP.

Venemaa reageeris Obama otsusele teravalt. Kõigest paar minutit pärast seda, kui Ühendriikide riigipea oli uuele seadusele alla kirjutanud, teatas Vene välisministeerium, et tegemist on küünilise sekkumisega riigi siseasjadesse.

Päev varem oli kava teravalt kritiseerinud ka president Vladimir Putin, kes nimetas seda poliitiliseks ja ebasõbralikuks otsuseks. «Mis nad seda vajavad? Nad räägivad taaskäivitamisest, kuid teevad ise olukorra hullemaks,» märkis Putin.

Venemaa parlamendis on aga praegu arutlusel kava, mis võimaldab Venemaal keelata riiki sisenemast musta nimekirja kantud USA kodanikel, samuti näeb see ette finantssanktsioone. Vaatlejad päevad seda vastulöögiks USAs vastu võetud seadusele, kuigi võimud on seda eitanud.

USA investeerimisfirma Hermitage Capital advokaat Magnitski suri 2009. aastal 37-aastasena segastel asjaoludel Moskva eeluurimisvanglas. Ta vahistati pärast seda, kui ta paljastas Vene maksu- ja miilitsaametnike hiiglasliku maksupettuse. Süüdistus kuriteos esitati aga talle, mitte väidetavatele toimepanijatele.

Kuigi möödunud kuul möödus Magnitski traagilisest surmast kolm aastat, pole Venemaa siiani süüdlasi vastutusele võtnud ning sellest on kujunenud Vene õiguskaitseorganite korrumpeerituse ja ebaõigluse sümbol.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles