Põhjakorealased tähistasid edukat raketikatsetust

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Korea RDV pealinnas Pyongyangis tähistati eile piduliku paraadiga kaks päeva varem toimunud edukat raketistarti.

Vaatamata külmale ilmale võttis uudisteagentuuri AFP andmetel mastaapsest paraadist osa kümneid tuhandeid põhjakorealasi, kes vandusid truudust Kim Jong-Unile ehk armsale austatud Marssalile.

Kim Jong-Uni riigi rajajast vanaisa Kim Il-Sungi nime kandval keskväljakul peetud kõnedes ülistasid ametnikud ja sõjaväelased Kimi dünastiat.

«Kim Jong-uni suurel juhtimisel viime läbi pühalikku ülesannet liikuda meie lõpliku võidu suunas, ehitamaks üles tugevat ja õitsvat riiki,» ütles rahvale peetud kõnes poliitbüroo liige Kim Ki-nam, kes pälvis rahva aplausi ja hõisked.

Kui Korea RDV võimude teatel oli raketistardi eesmärgiks toimetada orbiidile satelliit, siis lääneriigid näevad selles kaugmaaraketi katsetust, saamaks oma arsenali raketti, mis suudaks toimetada tuumalõhkepea ühelt mandrilt teisele.  

Põhja-Korea naaberriigid Jaapan ja Korea Vabariik ning lääneriigid kardavad, et edukas raketikatsetus võib olla ettekuulutus Põhja-Korea kolmandale tuumakatsetusele. Lõuna-Korea luureallikate teatel on selleks tehtud «märkimisväärseid ettevalmistusi», juhtides tähelepanu sellele, et ka varem on tuumakatsetusele eelnenud raketikatsetus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles