Hiina soovitas Jaapanil tüli mitte norida

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shinzo Abest saab tõenäoliselt Jaapani uus peaminister.
Shinzo Abest saab tõenäoliselt Jaapani uus peaminister. Foto: SCANPIX

Hiina RV riiklik uudisteagentuur soovitas Jaapani tänaste parlamendivalimiste järel saareriigis võimule tulevatel jõududel naaberriikidega tüli mitte norida.

Uudisteagentuur Xinhua kirjutas konservatiivse Liberaaldemokraatliku Partei (LDP) võiduga lõppenud Jaapani parlamendi alamkoja valimisi kommenteerides, et selle Hiina suhtes kriitiline liider Shinzo Abe peab leidma viisi, kuidas lahendada territoriaaltülid naaberriikidega, vahendas uudisteagentuur AFP.

«Majanduslikult nõrk ja poliitiliselt vihane Jaapan ei tee kahju mitte üksnes oma riigile, vaid haavab kogu piirkonda ja maailma tervikuna,» teatas Xinhua, lisades, et Jaapanil on nüüd unikaalne võimalus muuta oma välispoliitikat ja parandada oma kuvandit naaberriikide seas.

Uudisteagentuur soovitas Jaapani uuel juhtkonnal agressiivsete poliitiliste vaadete ja naabritega tüli norimise asemel toetada ratsionaalsemat välispoliitikat. «Alles siis kui maailm näeb külmapealist ja koostööaldist Jaapanit, saab riik nautida Aasia-Vaikse ookeani piirkonna, 21. sajandi kõige lootustandvama piirkonna ulatusliku kaubandus- ja investeerimisvõrgustiku hüvesid.»

Tokyo ja Peking tülitsevad Ida-Hiina mere saarte üle, mida tõusva päikese maal tuntakse Senkaku ning Hiinas Diaoyu saartena.

Tokyo ja Peking tülitsevad Ida-Hiina mere saarte üle, mida tõusva päikese maal tuntakse Senkaku ning Hiinas Diaoyu saartena. Vaidlusalust piirkonda, kus peale külluslike kalavete peituvad ka rikkalikud nafta- ja gaasivarud, peavad lisaks Jaapanile endale kuuluvaks ka energianäljas Hiina kuid ka Taiwan. Nii Pekingit kui ka Taibeid on ärritanud Tokyo otsus saared ära osta.

Hiina on korduvalt saatnud seitsme ruutkilomeetri suuruste asustamata saarte juurde oma patrull-laevad, kinnitades, et ei luba oma suveräänsust rikkuda. Jaapan on omakorda Hiinat süüdistanud oma merepiiri rikkumises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles