Taliban nimetas Rasmusseni moslemite peavaenlaseks

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Fogh Rasmussen.
Anders Fogh Rasmussen. Foto: Reuters / Scanpix

Radikaalne islamiliikumine Taliban nimetas NATO järgmist juhti Anders Fogh Rasmusseni moslemite peavaenlaseks.


Rasmussen pälvis araabiamaade pahameele 2006. aastal Taanist alguse saanud Muhamedi karikatuuride skandaali pärast, sest tollal peaministri ametiülesandeid täitnud Rasmussen ei vabandanud islamimaade ees, teatas Reuters.

Taani väljaandes Jyllands-Posten avaldati 12 Muhamedi-teemalist pilapilti. Kõige tuntumaks sai aga Kurt Westergaardi illustratsioon, kus ta kujutas prohvet Muhamedi pead katvat turbanit pommina.

Pärast Jyllands-Postenit ilmusid kõnealused karikatuurid paljudes teistes lehtedes, kutsudes moslemimaailmas üles ulatuslikke proteste, sest islam ei luba prohvet Muhamedi kujutada. Islamimaad on pilapiltidega seonduvat nimetanud lõppematuks provokatsiooniks, kuid Rasmusseni arvates on igasugune tsensuur kultuuridevahelise dialoogi vaenlane ning ta ei nõustunud araabiamaade ees seetõttu vabandama.

Mässuliste veebiaadressil (http://alemarah1.org/english/) avaldatud Talibani teate kohaselt tugevdab Rasmusseni ametissenimetamine alliansi peasekretäriks veelgi moslemite usku võitlusse NATOga ning intensiivistab sõda Afganistanis.

«Islami prohveti tähtsaim vaenlane... on saanud NATO peasekretäriks,» rõhutati avalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles