21. detsembri hirmus suleti pääs Argentina mäele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Uritorco mäele.
Vaade Uritorco mäele. Foto: SCANPIX

Kui paljude Mehhiko ja Kesk-Ameerika inimeste jaoks on 21. detsember pidupäev, kui tähistatakse maiade kalendri 5200-aastase tsükli lõppu, leidub ka seda kuupäeva süngemas valguses nägevaid inimesi – Kesk-Argentinas Cordoba provintsis ei lasta massienesetappude hirmus 20.-22. detsembril kedagi selle kandi põliselanike jaoks pühale Uritorco mäele.


Võimud otsustasid ligipääsu mäele sulgeda, sest Facebookis hakkas ringlema üleskutse ronida 21. detsembril Uritorco otsa ja sooritada massiline spirituaalne enesetapp. «See otsus langetati konsensuslikult, takistamaks maiade ennustuse moonutamist,» selgitas lähedalasuva Capilla del Monte linna meer Gustavo Sez.

Buenos Airesest 750 kilomeetrit põhjas paiknev umbes 2000 meetri kõrgune mägi jääb turismipiirkonda. Uritorco on menukas noorte ja vanade esoteerikahuviliste seas, kes käivad seal mediteerimas ja muid spiritualistlikke asju ajamas. Mäe otsas käinud on aeg-ajalt seal ka enda sõnutsi UFOsid näinud.

Selle all, et inimesi mäe otsa ei lasta, kannatab aga kohalik turismisektor, mis on kohaliku rahva peamine elatusallikas. Vahetult jõuludele eelneval perioodil ootasid kohalikud hotellid ja hostelid umbes 15 000 külalist.

Capilla del Monte turismiliidu Gabriel Schiaffino sõnul võivad nad nüüd oodatud tulud unustada. Tema sõnul on praeguseks saabunud tuhatkond turisti, kuid pärast Uritorcole tõusmise keeldu vaevalt kedagi veel tuleb.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles