Uuring Soomes: massimõrvarid kannatavad tihti psüühikaprobleemide all

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Relvastatud noor mees
Relvastatud noor mees Foto: SCANPIX

Soome valitsuse tellitud uuring noorte sooritatud massitapmiste tagamaadest viitab vajadusele parandada tööd psüühiliste probleemide all kannatavate inimestega.

Praktika on näidanud, et viimase kümne aasta massitapmised (Kauhajoki, Jokela, Myyrmanni jne) on sooritanud psüühiliselt haiged noored mehed, vahendas yle.fi.

Pärast mais Hyvinkääl aset leidnud tulistamine, kus hukkus kaks inimest, tahtis valitsus saada selgust massitapmiste tagamaade kohta, et niisuguseid tegusid tulevikus vältida.

Siseministeeriumi läbi viidud uuring puudutas kaheksa noore mehe sooritatud ja varem planeeritud kuritegu. «Sealt kerkis esile üks ühine näitaja ja selleks olid psüühikaprobleemid,» kinnitas siseturvalisuse sekretariaadi ülem Tarja Mankkinen.

Kõigil oli vastav diagnoos ja nad said ravi, kuid see ei takistanud neid kuritegu sooritamast.

Uuringus väljendatakse lootust, et vaimsete probleemide all kannatavate inimestega töötavad eksperdid tunneksid senisest paremini ära neid, kelle puhul on oht vägivallatsemiseks suur.

Noorte heaolu ei saa lükata üksnes ühiskonna kanda. Suur osa on perekonna toetusel, vanemate ja teiste täiskasvanute toel ning hoolel, tõdes Mankkinen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles