Leedu koalitsioon on saadikupuutumatuse küsimuses lõhenenud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu seimi istungitesaal
Leedu seimi istungitesaal Foto: SCANPIX

Kolme Leedu tööerakondlase saadikupuutumatuse küsimuses kavandatud seimihääletuse neljapäevale edasilükkamine näitas äsja tööd alustanud valitsuskoalitsioonis tärkavaid erimeelsusi.

Hääletuse edasilükkamist toetasid Tööerakonna, partei Kord ja Õiglus ja Leedu Poolakate Valimisaktsiooni saadikud, demonstreerides sellega erinevat seisukohta võimuliitu juhtivast Sotsiaaldemokraatlikust parteist.

Liberaalidest ja konservatiividest koosnev opositsioon taunis sellist otsust, viidates, et see võib olla seotud samuti neljapäevaks kavandatud hääletusega riigieelarve üle.

«Siin käib poliitiline kauplemine, sest neljapäevale on kavandatud ka hääletus eelarve üle, aga Tööerakond soovib, et neljapäeval leiaks aset hääletus saadikupuutumatuse üle,» ütles Liberaalse liikumise fraktsiooni juht Eligijus Masiulis.

Koalitsioonipartnerite käitumise üle avaldas hämmingut ka sotsiaaldemokraadist peaminister Algirdas Butkevičius, kes kinnitas et «miski ei muuda» sotsiaaldemokraatide otsust hääletada tööerakondlaste saadikupuutumatusest ilmajätmise poolt.

Leedu seim pidanuks Tööerakonna liidri Viktor Uspaskihhi, tema erakonnakaaslastest asespiikri Vytautas Gapšyse ja Vitalija Vonžutaitė saadikupuutumatuse tühistamise üle hääletama teisipäeval.

Puutumatuse tühistamiseks piisab lihthäälteenamusest ehk vähemalt 71 saadiku häälest.
Otsus on vajalik selleks, et kohus saaks jätkata protsessi, milles Tööerakonda süüdistatakse variraamatupidamises.

Kohtueelne uurimine Tööerakonna suhtes algatati 2006. aastal, prokuratuur on süüdistanud kahtlustatavaid teadlikus venitamistaktikas.

Tööerakonna raamatupidamises on väidetavalt jäänud kajastamata rohkem kui 24 miljonit liti ulatuses tulusid ja 23 miljonit liti väärtuses kulusid, samuti süüdistatakse parteid ligi nelja miljoni liti riigimaksude tasumata jätmises.

Kohtualuste pingil istub peale Uspaskihhi, Gapšyse ja Vonžutaite veel endine parteikassa hoidja Marina Liutkevičienė.

Kahtlustused on esitatud ka Tööerakonnale kui juriidilisele isikule. Leedu ajaloos on see esimene kord, kui kuriteos kahtlustatakse parteid.

Uspaskihh on talle ja erakonnale esitatud süüdistused kategooriliselt ümber lükanud, nimetades neid poliitilisteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles