Vene duuma kiitis esialgu lapsendamise keelamise USAsse heaks

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigiduuma vastas seisnud naine kannab loosungit «Lapsed - strateegilised relvad?».
Riigiduuma vastas seisnud naine kannab loosungit «Lapsed - strateegilised relvad?». Foto: SCANPIX

Venemaa parlamendi alamkoda andis esialgse heakskiidu Ameerika Ühendriikide kodanikke puudutavale lapsendamise keelule.

Selle järgi ei tohi USA kodanikud Venemaalt lapsi adopteerida. Seaduseelnõu vajab jõustumiseks kolmandat lugemist riigiduumas, heakskiitu Föderatsiooninõukogus ja president Vladimir Putini allkirja.

Riigiduuma asespiikri Sergei Neverovi sõnul leiab kolmas arutelu tõenäoliselt aset sel reedel, vahendas RIA Novosti. Kui eelnõu kiidetakse heaks, siis võib vastav seadus jõustuda 1. jaanuaril 2013, lisas ta.

Lapsendamise keeldu seadusettepanekus, mis puudutas ameeriklaste sissesõidukeeldu, alguses polnud, aga see lisati sinna hiljem.

Seadus on vastuseks Ameerika Ühendriikidele, mis ei luba riiki Vene ametnikke, keda kahtlustatakse seotuses advokaat Sergei Magnitski surmaga. Venemaa keelab riiki sisenemast ameeriklastel, kes on rikkunud Vene inimõigusi.

Venemaal on ka inimesi, kes on taolise seaduse vastu. Nende hinnangul tehakse orbudest pantvangid ja poliitika mängukannid. Kriitikute sõnul saaks haiged lapsed välismaal palju paremat ravi kui kodumaal.

Adopteerimise seaduse keelustamise vastased avaldasid täna meelt riigiduuma hoone ees. Politseinikud pidasid neist paarkümmend kinni.

Venemaal on viimastel aastatel lapsendatud 150 000 last. Välismaale läinutest on iga neljas suundunud Ameerika Ühendriikidesse ja põhiosa neist on olnud ühel või teisel moel haiged.

Vene riigiduuma põhjendab lapsendamise keelamise seadust sellega, et kümne viimase aastaga on USAs surnud paarkümmend vene last. Meeleavaldajaid see aga ei veena. «Vene perekondades, kuhu lapsi on lapsendatud, on statistika järgi surmasid 50 korda rohkem kui Ameerika Ühendriikides,» kinnitas meeleavaldusel osalenud Olga Popova.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles