Üksteist pikaldases sõnasõjas materdanud Rumeenia liidrid lubasid ära leppida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rumeenia peaminister Victor Ponta.
Rumeenia peaminister Victor Ponta. Foto: SCANPIX

Rumeenia uueks peaministriks nimetatud Victor Ponta tegi täna teatavaks oma 27-liikmelise valitsuse koosseisu ja tõotas parandada suhteid põlise vaenlase president Traian Băsescuga.

Ponta, kes sel suvel riigipead tulutult tagandada püüdis, lubab nüüd, et loomalikke solvanguid presidendi aadressil enam ei tule. Ka Ponta lubanud viisakaks jääda.

Ponta vasaktsentristlik Sotsiaalliberaalne Liit (USL) kogus 9. detsembri parlamendivalimistel 60 protsenti häältest, edestades suurelt presidendi paremtsentristlikku blokki ARD, mille häältesaagiks jäi vaid 17 protsenti. Ja ehkki Băsescu andis valimiskampaania ajal korduvalt mõista, et ei kavatse Pontat uuesti peaministriks nimetada, tegi ta seda üleeile siiski.

Băsescu on varem nimetanud Pontat «kiisuks» ja «ahvipärdikuks», Ponta on võrrelnud oma rivaali «mürgise skorpioniga».

Băsescu on varem nimetanud Pontat «kiisuks» ja «ahvipärdikuks», Ponta on võrrelnud oma rivaali «mürgise skorpioniga».

President ja peaminister leppisid kokku, et hoiduvad tarbetust avalikust vastasseisust ja igasugustest rünnakutest, seisab presidendi- ja peaministrikantselei avaldatud dokumendis. Selles lisatakse, et kokkuleppe eesmärgiks on rahvusvaheliste turgude usaldus.

Ponta on 40-aastane endine prokurör, kes sai peaministriks tänavu mais pärast paremtsentristliku valitsuse kukkumist usaldushääletusel. Vaid kaks kuud hiljem asus Ponta juhtima nurjunud katset Băsescu tagandada, mida taunisid Euroopa Liit ja USA, kartes demokraatia ohtusattumist riigis.

Băsescu (61) jäi ametisse, kuna tema tagandamiseks korraldatud referendum tunnistati valijate madala aktiivsuse tõttu õigustühiseks, ehkki tema tagandamise poolt oli üle seitsme miljoni rumeenlase.

Rahvusvahelised vaatlejad kartsid, et Băsescu jätab tõesti valimisvõidust hoolimata Ponta peaministriks nimetamata ja hoiatasid, et see võib tuua kaasa poliitilised rahutused.

Esmaspäeval nimetas president siiski Ponta uueks valitsusjuhiks, kolmapäeval tutvustas too oma kabinetti ja reedel toimub parlamendis usaldushääletus.

Ajakirjandus on tituleerinud selle Ponta megakabinetiks, sest tema eelmises valitsuses oli 20 liigt ja tollele eelnunud paremtsentristlikus valitsuses liikmeid vaid 17.

Ametikoha säilitavad senine välisminister Titus Corlăţean ja justiitsminister Mona Pivniceru.

Kaks ministrit - asepeaminister ja haldusminister Liviu Dragnea ja transpordiminister Relu Fenechiu on korruptsioonis kahtlustatuna uurimise all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles