Obama: terrorismivastase sõja ülekuulajaid ei anta kohtusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: Reuters / Scanpix

USA president Barack Obama ütles neljapäeval, et terrorismis kahtlustatavate peal karme ülekuulamismeetodeid ja piinamist tarvitanud Luure Keskagentuuri (CIA) ametnikke ei anta kohtu alla.


Valge Maja avaldus on seotud nende varasema teatega, mille kohaselt valmistub valitsus avaldama neli osaliselt kinnikaetud tekstiga memot, milles ekspresident George W. Bushi valitsus õigustab CIA taoliste ülekuulamistehnikate kasutamist terrorikahtlusaluste peal.

«Nende memode avaldamisega seoses on meie kavatsus kinnitada neile, kes viisid ellu oma kohustusi, tuginedes heauskselt justiitsministeeriumist laekunud õiguslikele nõuannetele, et neid ei anta kohtu alla,» sõnas Obama avalduses.

Karmide ülekuulamismeetodite hulka kuulus ka vastuoluline vette kastmise ehk uputamise matkimise tehnika, mida kõrged ametnikud on hiljem tunnistanud piinamiseks.

Obama tegi jaanuaris ametisse asumisel korralduse peatada taolised rahvusvahelist hukkamõistu pälvinud ülekuulamismeetodid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles