Putin eitas autoritaarsust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa ajakirjanikud.
Venemaa ajakirjanikud. Foto: SCANPIX

Vene president Vladimir Putin eitas täna autoritaarse võimusüsteemi juhtimist, öeldes, et tal oli valitsemisaja vältel mitmeid võimalusi põhiseaduse muutmiseks, ent et ta pole seda kunagi teinud.

«Ma leian, et me kindlustasime stabiilsuse, kui kohustusliku tingimuse arenguks. Ma pean seda erakordselt tähtsaks. Ent nimetada seda süsteemi autoritaarseks ma ei saa, selle teesiga ei saa ma nõustuda,» ütles Putin oma suurel aastalõpu-pressikonverentsil.

«Kui ma oleksin eelistanud totalitaarset või autoritaarset süsteemi, oleksin lihtsalt muutnud põhiseadust, seda oli piisavalt lihtne teha, see ei nõua isegi mingit üleriiklikku referendumit,» sõnas ta.

«Oleks piisanud selle otsuse läbiviimisest parlamendis,» osutas riigipea. «See oli minu poolt teadlik otsus astuda tagasi tähtsuselt teisele ametikohale,» lisas ta.

Putini väitel polnud tema eesmärgiks nelja aasta pärast ametisse naasta, kuna keegi ei teadnud finantskriisi puhkedes, mis toimuma hakkab. Samuti jagas Putin oma visiooni demokraatiast.

«Meil kujuneb millegipärast mulje, et demokraatia on trotskism, anarhia. See pole nii. Bakunin oli suurepärane inimene, väga tark inimene, ent anarhiat pole meil tarvis, nagu ka trotskismi,» kinnitas ta. Lisades, et demokraatia tähendab esmajoones seadusele allumist

«Ma leian, et kord, distsipliin, seaduse tähe järgimine ei ole vastuolus demokraatlike juhtimisvormidega,» märkis ta.

Putin tugevdas oma esimesel kahel ametiajal Kremlis Venemaa «võimuvertikaali», tema üheks kõige vastuolulisemaks sammuks oli kuberneride valitavuse tühistamine.

Aastatel 2008–2012 töötas ta peaministrina, mil tema protežee Dmitri Medvedev võttis üle ohjad Kremlis ning tandem teatas 2011. aastal lõpul taas ametite vahetusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles