Uspaskihh jäi ilma saadikupuutumatusest

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Uspaskihh
Viktor Uspaskihh Foto: SCANPIX

Leedu parlament tühistas täna Tööerakonna vastuolulise liidri Viktor Uspaskihhi saadikupuutumatuse.

Puutumatuse ära võtmise otsuse läbiminekuks pidi seda toetama vähemalt 141-kohalise seimi saadikuist vähemalt 71. Hääletusel toetas Uspaskihhi saadikupuutumatuse tühistamist 86, vastu oli 29 ning erapooletuks jäi 15 rahvaesindajat, vahendas uudisteagentuur BNS.

Tühistamise poolt hääletasid üksmeelselt peaminister Algirdas Butkevičiuse sotsiaaldemokraatlik erakond, konservatiivne Isamaaliit / Leedu Kristlikud Demokraadid ja Liberaalne Liikumine. Lisaks toetasid seda ka kolm saadikut, kes ei kuulu ühtegi fraktsiooni ja kolm rahavaesindajat parteist Vapper Tee.

Saadikupuutumatuse äravõtmise vastu hääletasid Tööpartei, Korra ja Õigluse ja Leedu Poolakate Valimisaktsiooni saadikud.

Uspaskihhi ja veel kahte tööerakondlast Vytautas Gapšyst ja Vitalija Vonžutaitėt kahtlustatakse pettuses partei rahaga aastatel 2004–2006. Väidetavalt jättis Tööerakond deklareerimata umbes 25 miljoni liti (7,3 miljoni euro) väärtuses tulusid ja 23 miljoni liti ulatuses kulusid ning jättis maksmata neli miljonit litti makse.

Uspaskihhi väitel on nad süütud. Samas, kui skandaal esimest korda 2006. aastal puhkes, suundus Uspaskihh oma sünniriiki Venemaale venna matustele ega naasnud sealt enne kui alles aasta möödudes.

Nüüd tuleb Uspaskihhil astuda Vilniuse kohtu ette ning süüdimõistmisel võib teda oodata kuni kaheksa-aastane vanglakaristus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles