Kuuba on valmis USAga kõnelema võrdsetel alustel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raul Castro.
Raul Castro. Foto: Reuters / Scanpix

Kuuba president Raul Castro ütles neljapäeval, et tema valitsus on valmis Ühendriikidega läbi rääkima ükskõik mis teemal, kaasa arvatud inimõigused, poliitvangid ja sõnavabadus.



Havanna on «saatnud sõna USA valitsusele eraviisiliselt ja avalikult», et on valmis kõnelema kõigest, millest nad soovivad, kui see leiab aset «võrdsetel alustel», ütles Castro, vahendas uudisteagentuur BNS AP ja Reutersi teateid.

Castro pidas kõne neljapäeval Venezuela vasakpoolse presidendi Hugo Chaveze võõrustatud tippkohtumisel teistele piirkonna liidritele.

«Inimõigused, ajakirjandusvabadus, poliitvangid - kõik, kõik, kõik, millest nad rääkida tahavad,» kinnitas Castro, rõhutades vaid, et kahtluse alla ei tohi seada Kuuba suveräänsust.

Castro kõneles mitu tundi pärast seda, kui USA president Barack Obama avaldas soovi anda Havannale järgmise käigu õigus USA-Kuuba suhete parandamisel.

Kommunistliku saareriigi president ei maininud oma kõnes konkreetselt ühtegi Obama kommentaari, ehkki Mehhikot väisav USA riigipea kutsus Havannat avama oma ühiskonda, vabastama poliitvange ja näitama üles tõsist tahet muutuseks.

Kuubal on väidetavalt umbes 200 poliitvangi, keda võimud käsitlevad USA palgasõduritena. Tõsiselt kitsendatakse saareriigis ka sõnavabadust, piiratud on välisreisid ega toimu mitmeparteilisi valimisi.

Obama otsustas sel nädalal kaotada piirangud Ameerikas elavate kuubalaste kodumaa külastamisele ning lubada USA firmadel taotleda sealseid telekommunikatsioonilitsentse.

Neljapäeval Mehhikot külastades ütles Obama, et Kuubal tuleb astuda veel mitmeid samme parandamaks kahe riigi suhteid, mis on sisuliselt olnud aastakümneid külmutatud.

Ta rõhutas, et suhete paranemine sõltub sellest, kuidas suudetakse mõjutada «Kuubat austama oma elanike õigusi, poliitilist sõnavabadust, poliitikas osalemist, usuvabadust, ajakirjandusvabadust, reisimisvabadust».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles