Riigiduuma toetas adopteerimiskeeldu

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene riigiduuma.
Vene riigiduuma. Foto: SCANPIX

Riigiduuma kiitis täna kolmandal ehk viimasel lugemisel heaks kava, mis keelab välisriikide kodanikel Vene orbude lapsendamise.

Otsustav hääletus parlamendi alamkojas, kus kava poolt hääletas 420, vastu seitse ja erapooletuks jäi üks riigiduuma liige, toimus päev pärast president Vladimir Putini suurt pressikonverentsi, kus riigipea avaldas säärasele keelule oma toetust,.

Putin tunnistas eile, et toetab Ühendriikide ja teiste välisriikide kodanikke puudutavat lapsendamiskeeldu, mida USAs hukkunud vene poisi mälestuseks kutsutakse ka «Dima Jakovlevi seaduseks», kuna need on rikkunud venelaste õigusi.

Riigipea lisas selgituseks, et tegemist pole siiski reaktsiooniga Venemaad vihastanud USA otsusele kehtestada advokaat Sergei Magnitski surmaga seotud Vene ametnikele viisa- ja finantssanktsioonid.

Presidendi selgituse järgi seisneb põhiline probleem selles, et ameeriklased ei luba Vene ametnikke isegi mitte vaatlejatena kohtuprotsessidele, kus arutatakse vene laste suhtes sooritatud kuritegusid. Lapsendamiskeeldu nimetas Putin aga emotsionaalseks ja adekvaatseks vastuseks.

Enne Putini lauale jõudmist peab kava heaks kiitma ka parlamendi ülemkoda, mis seda tõenäoliselt ka teeb. Arvatakse, et kava jõustub tuleva aasta esimesel päeval.

Vaatlejad näevad selles aga Venemaa vastust USA nn Magnitski seadusele, mis näeb ette advokaat Sergei Magnitski surmaga seotud Vene ametnikele viisa- ja finantssanktsioonide kehtestamist.

USA investeerimisfirma Hermitage Capital advokaat Magnitski suri 2009. aastal 37-aastasena segastel asjaoludel Moskva eeluurimisvanglas. Ta vahistati pärast seda, kui ta paljastas Vene maksu- ja miilitsaametnike hiiglasliku maksupettuse. Süüdistus kuriteos esitati aga talle, mitte väidetavatele toimepanijatele.

Kuigi möödunud kuul möödus Magnitski traagilisest surmast kolm aastat, pole Venemaa siiani süüdlasi vastutusele võtnud ning sellest on kujunenud Vene õiguskaitseorganite korrumpeerituse ja ebaõigluse sümbol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles