Itaalia peaminister astus tagasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia peaminister Mario Monti
Itaalia peaminister Mario Monti Foto: SCANPIX

Itaalia peaminister Mario Monti astus järgmise aasta riigieelarve eduka vastuvõtmise järel tagasi, sillutades tee ennetähtaegsetele valimistele, teatas valitsus.

Monti ütles oma viimasel valitsuskabineti istungil, et esitas president Giorgio Napolitanole rahuldamiseks lahkumisavalduse.

Ennetähtaegsed valimised toimuvad tõenäoliselt 24. veebruaril.

Monti spetsialistide valitsus asus ametisse 2011. aasta novembris, kui eelmine peaminister Berlusconi oli sunnitud finantskriisi ja seksiskandaalide tõttu tagasi astuma.

Miljardär Berlusconi on Montit kampaaniaga liitumise eest hoiatanud ning mõistis tema majanduspoliitika hukka.

Itaalia parlament kiitis täna heaks eelarve-eelnõu, mis sillutas teed peaminister Mario Monti tagasiastumisele ja ennetähtaegsetele parlamendivalimistele.

Kandideerimisest on teatanud juba vasaktsentristide liider Pier Luigi Bersani ja endine peaminister Silvio Berlusconi.

Pärast jõulumissat peaministri residentsis viskas Monti nalja viimsepäevaennustuste üle: «Aasta tagasi oli see valitsus alles alustanud. Nüüd me peame otsad kokku tõmbama ja see ei ole maiade süü.»

Seejärel esines ta Itaalia suursaadikutele ja ütles, et kõne on tema viimane tegu enne lahkumisavalduse esitamist.

«Suur tänu selle raske, kuid põneva 13 kuu eest,» ütles ta.

Montile lähedased allikad on öelnud, et ta ei ole veel otsustanud, kas pürib uuesti peaministriks. Vaatamata sellele pidas pidas ta eile Fiati tehases haarava kõne, mida võib tõlgendada valimiskampaania huvides tehtud sammuna.

Kuigi Monti ei saa eluaegse senaatori seisuse tõttu valimisnimekirjas olla, on teda võimalik valitsusse kaasata, muuhulgas ka peaministri või rahandusministrina.

Montit toetavate tsentristide platvormi kuuluvad «ajaloolised reformid» ning «palju põhjalikum liberaliseerimine, kui me seni näinud oleme», vahendas ajaleht Corriere della Sera eile peaministrile lähedasi allikaid.

Monti kaitses eile tõenäoliselt oma eelkäijale Berlusconile suunatud kommentaaris kokkuhoiumeetmeid ja eelarvedistsipliini, mida ta on rakendanud. Samuti hoiatas ta katsete eest ajas tagasi minna.

Miljardär Berlusconi on Montit kampaaniaga liitumise eest hoiatanud ning mõistis tema majanduspoliitika hukka.

Kuigi Montit on kiidetud finantsturge rahustanud reformikava eest, on tema populaarsus langenud 62 protsendilt ametisse asumise järel 33 protsendini selle kuu alguses, nagu näitas hiljutine SWG küsitlus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles