Cameron kritiseeris jõululäkituses Falklandi saartele Argentinat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Falklandi sõja mälestusmärk
Falklandi sõja mälestusmärk Foto: SCANPIX

Briti peaminister David Cameron süüdistas reedel Falklandi saartele tehtud jõululäkituses Argentinat saarte elanike õiguste rikkumises.

Cameron ütles raadioläkituses, et Argentina, mis peab saarestikku okupeeritud territooriumiks, keelab 3000 britimeelsele kodanikule õiguse valida, kuidas neid valitsetakse ning kahjustab nende majandust.

«Briti valitsus ei seisa niisama ega lase teie inimõigusi eirata,» ütles ta ning lisas, et ükski riik ei tohi keelata Falklandi elanikele demokraatiat ja enesemääramisõigust.

«Samuti ei kavatse me sallida katseid teie kaubandust takistada ja õõnestada teie legitiimset kalandus-, süsivesinike- ja turismitööstust,» lisas peaminister.

Pinged Suurbritannia ja Argentina vahel on teravnenud seoses 30 aasta möödumisega lühikesest, kuid verisest Falklandi sõjast, milles hukkus 255 britti ja 649 argentiinlast.

Pingeid on suurendanud ka Suurbritannia naftaotsingud saarte lähistel.

Cameron on lükanud tagasi Argentina presidendi Cristina Kirchneri nõudmise saartele suveräänsus anda. Falklandi kohalik valitsus teatas juunis, et korraldab 2013. aastal oma poliitilise staatuse küsimuses referendumi, üritades seeläbi territoriaalvaidlust lõpetada.

Cameron avaldas reedel lootust, et saarte elanikud toetavad hääletusel Suurbritannia alamateks jäämist.

Briti välisministeerium teatas reedel, et 2014. aastal vahetab praeguse Falklandi kuberneri Nigel Robert Haywoodi tema ametikohal välja karjääridiplomaat Colin Roberts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles