Egiptlased hääletavad uue põhiseaduse üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptuse presidendi Mohamed Morsi toetajad eile meeleavaldusel Aleksandria linnas.
Egiptuse presidendi Mohamed Morsi toetajad eile meeleavaldusel Aleksandria linnas. Foto: SCANPIX

Egiptuses toimub täna põhiseadusreferendumi teine ehk viimane voor.

Uut põhiseadust toetavad president Mohamed Morsi ja tema islamistidest liitlased, kuid sellele on ägedalt vastu ilmalik opositsioon, vahendas AFP.

Eeldatavasti kiidab rahvas uue konstitutsiooni siiski heaks, nädala eest toimunud esimeses voorus toetas seda 57 protsenti valijatest. Valimisosalus ulatus aga vaid 28 protsendini ning opositsiooni sõnul leidis aset massilisi valimisrikkumisi. Seepärast plaanivad presidendi vastased pärast tänast rahvahääletust jätkata oma protestikampaaniat Morsi vastu.

Nad heidavad riigipeale ette seda, et Morsi Moslemivennaskond ja ultrakonservatiivsed salafistid surusid tänu enamuskohtadele põhiseaduslikus assamblees läbi konstitutsiooni, mis ohustab isikuvabadusi ja naiste õigusi.

Kokkupõrked Morsi pooldajate ja vastaste vahel on viimasel kuul nõudnud vähemalt kaheksa inimelu, sajad inimesed on viga saanud.

Referendumi ajaks on võimud saatnud korda hoidma 250 000 politseinikku ja sõdurit, armee saatis selle kuu alguses tankid Kairosse presidendipaleed kaitsma.

Esialgseid tulemusi oodatakse homseks. Kui põhiseadus vastu võetakse, peab Morsi kuulutama kahe kuu jooksul välja uued parlamendivalimised, et asendada juunis Egiptuse kõrgeima kohtu poolt laiali saadetud seaduskogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles