Moskva tunnistab vägede koondamist Gruusia vastu

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene soomukid sõjalaeva taustal Abhaasias mullu augustis.
Vene soomukid sõjalaeva taustal Abhaasias mullu augustis. Foto: Reuters / Scanpix

Venemaa tunnistas sõjalise kohaloleku tugevdamist Abhaasias ja Lõuna-Osseetias ning nimetas seda osaks «preventiivsetest meetmetest» poliitilise kriisi vastu Gruusias.


«Me oleme korduvalt sattunud vastakuti Thbilisi õelate kommetega leida väljapääsu oma sisekriisist läbi välisagressiooni,» rääkis Vene välisministeeriumi pressiesindaja Andrei Nesterenko eilsel pressibriifingul, mida vahendas

civil.ge

.

Nesterenko märkis ka Interfaxi andmetel, et toetudes «konkreetsele infole provokatiivsete aktide suurest tõenäosusest», otsustati rakendada ennetavaid meetmeid Abhaasia ja Lõuna-Osseetia julgeoleku tagamiseks ning paigutada sinna Vene sõjaväelased kahepoolsete kokkulepete alusel.

Selles pole diplomaadi sõnul ka midagi kummalist, sest kõik mahub raamidesse, mis on seatud plaanipärastele komplekssetele õppustele Põhja-Kaukaasia sõjaväeringkonnas, Lõuna-Osseetias ja Abhaasias ning Musta mere akvatooriumis.

Gruusia väljendas juba eelmisel nädalal protesti Vene mereväe «provokatiivsete sõjaliste manöövrite» peale Mustal merel ning esmaspäeval teatas sealne kaitseministeerium ka Vene maavägede üksuste suurenemisest Gali piirkonnas Abhaasias ning Ahhalgori piirkonnas Lõuna-Osseetias.

Nesterenko ütles nüüd, et äsjane Venemaa samm on «puhtalt demonstratiivne ja preventiivne», sest tema sõnul «näitab kogemus, et sellised sammud on sageli abiks, kui tuleb tegeleda revanšismiga».

«Ma tahan rõhutada, et nii pea kui need meetmed on lõpetatud, naasevad kõik sõjalised üksused oma püsivatesse baasidesse,» lisas pressisekretär, kes toonitas veel kord, et tõeline oht lähtub Gruusias ette valmistavatest «uutest provokatsioonidest, sealhulgas erivägede ja sõjatehnika koondamisest Abhaasia ja Lõuna-Osseetia vahetusse lähedusse».

Vene välisministeeriumi ametnik ei jätnud taas mainimata ka seda, et praegu Gruusias jätkuv sisepoliitiline «kriis» on sealse poliitilise juhtkonna aetud poliitika ja eeskätt mulluse ebaõnnestunud «välksõja» tulemus. Moskva täheldab tema sõnul «rahuloluga» seda, et üldiselt arenevad Gruusias «teravad poliitilised protsessid» rahumeelselt.

Samuti süüdistas diplomaat taas lääneriike, kes annavad Gruusiale «julgustavaid signaale» ja «tõukavad Thbilisit uutele provokatiivsetele avantüüridele selles regioonis», tõstes selles kontekstis esile mais toimuvad NATO sõjalised õppused Gruusias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles