Brüsseli elanikke nörritab metallist «jõulupuu»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abstraktne terasest jõulupuu Brüsseli Grand Place'il.
Abstraktne terasest jõulupuu Brüsseli Grand Place'il. Foto: SCANPIX

Belgias on tänavuste jõulude eel puhkenud skandaal 24 meetrit kõrge kunstiinstallatsiooni pärast, mis asendab Brüsseli peaväljakul traditsioonilist jõulukuuske.

Osa belglasi peab Grand Place'ile paigutatud terasstruktuuri Abies Electronicus (elektrooniline puu) kristlusevastaseks vandenõuks, teised aga lihtsalt inetuks, vahendab Deutsche Welle.

Viimastel nädalatel on Brüsseli linnavalitsus saanud tavatult palju protestikirju. Internetis on installatsiooni vastu kogutud 25 000 allkirja, Facebookis nõuab 4500 inimest tavapärase Brüsseli jõulukuuse naasmist. Internetist on protest levinud ka jutusaadeteni üleriigilistes telekanalites.

«Tahame muuta Brüsseli jõuluturu kuvandit. Kümne aasta tagune imago on väga igav,» ütles Brüsseli turismiametnik Philippe Close, kelle sõnul on elektrooniline puu julge samm ja läheneb jõuludele kaasaegses võtmes.

Abies Electronicus pakub öösiti vaatemängu, kui kõlaritest tuleb muusika ja «puu» ekraanidelt näidatakse valgusefekte. Päeviti saavad inimesed treppidest üles installatsiooni otsa ronida, kust avaneb võimas vaade kesklinnale.

Paljude sõnul ei sobi suur metallrajatis aga jõulumeeleoluga kokku. Üks turist ütles, et öösiti on puu ja selle valgusmäng küll tore, ent päeviti kole, sest installatsiooni ümbritsevad tellingud jätavad mulje, nagu poleks see veel valmis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles