Vene poliitik: USA-l ei ole õiguslikku alust duumaliikmeile sanktsioone panna

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigiduuma väliskomisjoni esimehe Aleksei Puškovi sõnul muutuvad USA ja Venemaa suhted järsult halvemaks, kui Valge Maja otsustab duumasaadikud nn Magnitski nimekirja lisada.
Riigiduuma väliskomisjoni esimehe Aleksei Puškovi sõnul muutuvad USA ja Venemaa suhted järsult halvemaks, kui Valge Maja otsustab duumasaadikud nn Magnitski nimekirja lisada. Foto: SCANPIX

Riigiduuma väliskomisjoni esimehe Aleksei Puškovi hinnangul ei ole Washingtonil õiguslikku alust lisada Vene seadusandjaid nimekirja, mis võtab nn Magnitski seaduse alusel neilt õiguse USAsse siseneda ja kehtestab neile sanktsioonid.

Vanglas surnud vene advokaadi Sergei Magnitski järgi nime saanud seadus kehtestab viisa- ja finantspiirangud Vene ametnikele, kes on Ühendriikide hinnangul seotud Magnitski kolme aasta taguse surma ja teiste väidetavate inimõiguste rikkumistega. President Barack Obama allkirjastas eelnõu 14. detsembril.

Venemaa kiitis üleeile vastukäiguna heaks eelnõu, mis keelab lapsendamise USAsse. Seejärel koostati Ühendriikides petitsioon, mis nõuab omakorda osa duumaliikmete lisamist nende ametnike nimekirja, kellele meetmed kehtiksid. Valge Maja kodulehel seisvale petitsioonile oli eilse seisuga andnud allkirja üle 30 000 inimese.

«USA presidendi valitsusel ei ole õiguslikku alust petitsiooni täita, sest ameeriklaste vastu võetud Magnitski seadus ei viita sanktsioonidele vastusena keelule, mis kehtestati Vene orbude Ameerikasse lapsendamisele,» ütles Puškov Interfaxile.

Puškovi sõnul muutuvad USA ja Venemaa suhted järsult halvemaks, kui «Valge Maja otsustab ükskõik millisel ettekäändel duumasaadikud nn Magnitski nimekirja lisada».

«Kui nii juhtub, järgime sama eeskuju ja siis jookseb asi ummikusse, sest sellest kujuneb poliitiline sõda meie riikide vahel. Ma ei usu, et USA valitsus sellest huvitatud on,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles