Islamistid jätkasid iidse Timbuktu hävitamist

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rühmituse Ansar Dine võitlejad.
Rühmituse Ansar Dine võitlejad. Foto: SCANPIX

Lääne-Aafrikas asuva Mali põhjaosa kontrollivad islamistid hävitavad UNESCO maailmapärandi hulka kuuluvas Timbuktu linnas pühakodasid.

«Timbuktusse ei jää ühtegi mausoleumi, Allahile see ei meeldi,» ütles piirkonnas ranged islamiseadused kehtestanud terrorivõrgustikuga Al Qaeda seostatava rühmituse Ansan Dine liider Abou Dardar uudisteagentuurile AFP. «Me hävitame kõik siin asuvad peidetud mausoleumid,» lisas ta.

«Ma nägin, kuidas islamistid tulid Timbuktu ajaloolise mošee lähedal autost välja. Nad purustasid hoone taga asuva mausoleumi, karjudes «Allah on suur, Allas on suur»,» kirjeldas üks pealtnägija hävitustööd.

Kohalike sõnul on mõne päeva jooksul UNESCO nimistusse kantud kunagises kaubandus- ja islamikeskuses Timbuktus hävitatud vähemalt neli pühakoda, milles äärmuslikud islamistid näevad ebajumalakummardamist

Kuigi reedel nõustus ÜRO maailmaorganisatsioonilt abi palunud Mali võimude palvega saata islamistide välja tõrjumiseks riiki Aafrika riikide väed, jätkavad islamistid hävitustööd. Millal interventsiooniväed Mali keskvalitsuse vägedele appi jõuavad pole veel selge, kuid arvatavasti juhtub see tuleva aasta alguses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles