Vene parlament toetas lapsendamist keelavat seadust

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelnõu-vastane meeleavaldus Vene riigiduuma hoone juures. Plakatil seisab: «Härrad parlamendisaadikud, te olete loomad! Te olete loomad, härrad».
Eelnõu-vastane meeleavaldus Vene riigiduuma hoone juures. Plakatil seisab: «Härrad parlamendisaadikud, te olete loomad! Te olete loomad, härrad». Foto: SCANPIX

Venemaa parlamendi ülemkoda andis täna oma heakskiidu eelnõule, mis keelab ameeriklastel Vene orbusid lapsendada ning lapsendamist vahendavate Ühendriikide agentuuride tegevuse Venemaal.

143 poolthäälega ühehäälselt föderatsiooninõukogus heaks kiidetud kava vajab jõustumiseks veel president Vladimir Putini allkirja, kuna parlamendi alamkoda kiitis selle heaks juba läinud nädalal, vahendas uudisteagentuur AFP.

Riigipea tunnistas läinud nädalal antud pressikonverentsil, et toetab lapsendamiskeeldu, mida USAs hukkunud vene poisi mälestuseks kutsutakse ka «Dima Jakovlevi seaduseks», kuna välisriikide kodanikud on rikkunud venelaste õigusi.

Riigipea lisas selgituseks, et tegemist pole siiski reaktsiooniga Venemaad vihastanud USA otsusele kehtestada advokaat Sergei Magnitski surmaga seotud Vene ametnikele viisa- ja finantssanktsioonid.

USA investeerimisfirma Hermitage Capital advokaat Magnitski suri 2009. aastal 37-aastasena segastel asjaoludel Moskva eeluurimisvanglas. Ta vahistati pärast seda, kui ta paljastas Vene maksu- ja miilitsaametnike hiiglasliku maksupettuse. Süüdistus kuriteos esitati aga talle, mitte väidetavatele toimepanijatele.

Kuigi möödunud kuul möödus Magnitski traagilisest surmast kolm aastat, pole Venemaa siiani süüdlasi vastutusele võtnud ning sellest on kujunenud Vene õiguskaitseorganite korrumpeerituse ja ebaõigluse sümbol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles