Hollande käskis kaitsta Prantsusmaa kodanikke Kesk-Aafrika Vabariigis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
François Hollande presidendipalee juures.
François Hollande presidendipalee juures. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa president François Hollande andis kolmapäeval korralduse tugevdada turvameetmeid Kesk-Aafrika Vabariigis viibivate Prantsuse kodanike julgeoleku tagamiseks.

Hollande kutsus üles kaitsma ka Kesk-Aafrika Vabariigi pealinnas Banguis asuvat varem kolmapäeval meeleavaldajate rünnaku alla langenud Prantsuse saatkonda, teatas riigipea büroo avalduses.

Kaitseministri Jean-Yves Le Driani sõnul on Prantsuse saatkonna julgeolek nüüdseks tagatud ja kord selle ümbruses taastatud.

Kesk-Aafrika Vabariigi pealinnas Banguis muutus Prantsusmaa saatkonna ees toimunud meeleavaldus vägivaldseks, saatkonnahoonelt rebiti prantsuse trikoloor.

Prantsusmaa on meeleavaldajate pahameele ära teeninud sellega, et on lasknud Kesk-Aafrika Vabariigi mässulistel vallutada suure osa riigi territooriumist ning pole meeleavaldajate väitel keskvalitsust piisavalt aidanud.

Riigis elab ligi 1200 Prantsuse kodanikku.

Alates Prantsusmaa koloniaalvõimu lõppemisest 1960. aastatel on Lääne-Aafrika riikides paiknenud Prantsuse väed endistes kolooniates võimul olevate režiimide toetamiseks kriisisituatsioonides regulaarselt sekkunud.

Hetkel viibib Banguis kakssada Prantsuse sõjalist instruktorit.

Kesk-Aafrika Vabariigi mässulisi ühendava Seleka koalitsiooni kontrolli all on suurem osa riigi põhja- ja idaosast.

Naaberriik Tšaad on Kesk-Aafrika Vabariigi presidendi François Bozizé palvel mässuliste edasitungi peatamiseks riiki oma väed saatnud. Tšaadi väed kujutavad endast ainsat tõsiseltvõetavat kaitsevalli ümberpiiratud Kesk-Aafrika Vabariigi valitsuse ja mässuliste vahel.

Hetkeseisuga asuvad mässuliste väed 300 kilomeetri kaugusel pealinnast Banguist.

Seleka koosneb mässulistest, kelle hinnangul pole keskvalitsus järginud aastatel 2007-2011 sõlmitud rahuleppeid, millega lubati relvad maha pannud mässulistele rahalist ja muud abi.

Kesk-Aafrika Vabariigi näol on tegemist mineraalide poolest rikka ilma merepiirita riigiga, mille rahvaarv on pisut alla viie miljoni inimese. Riik on sagedaste mässude ja riigipöörete poolest kurikuulus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles