Vatikani ajaleht avaldas Montile toetust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vatikani häälekandja L'Osservatore Romano esilehekülg.
Vatikani häälekandja L'Osservatore Romano esilehekülg. Foto: SCANPIX

Vatikani ajaleht L'Osservatore Romano avaldas neljapäeval toetust Itaalia ametist lahkuvale peaministrile Mario Montile ja lootust, et mees jätkab ka tulevikus riigipeana.

Itaalia poliitilises elus mõjuvõimas Rooma Katoliku Kirik toetas kunagi ka Silvio Berlusconit, kuid taandas ennast temast kiiresti pärast tervet seeriat kõmulisi seksiskandaale, kuhu mees oli segatud.

Möödunud reedel tagasiastumisest teatanud Monti ütles pühapäeval, et ei kandideeri veebruaris üldvalimistel, kuid on valmis riiki juhtima, kui seda paluvad tema programmi toetavad parteid või koalitsioonid.

Monti asus Itaalia valitsust juhtima 2011. aasta novembris, kui rahvusvaheliste turgude usalduse kaotanud ja mitmesse skandaali segatud peaminister Berlusconi oli sunnitud ametist lahkuma. Ta esitas pärast järgmise aasta riigieelarve vastuvõtmist lahkumisavalduse, sest Berlusconi partei lõpetas mõne nädala eest tema spetsialistide valitsuse toetamise, kuid jätkab peaministri kohusetäitjana 24. ja 25. veebruaril toimuvate valimisteni.

«Ma olen valmis andma oma heakskiidu, toetuse ja vajaduse korral ka juhtimisoskused neile erakondadele, mis Monti tegevuskava pooldavad,» ütles ta, väljendades valmisolekut reformimeelse koalitsiooni etteotsa asuda. «Kui üks või rohkem poliitilist jõudu minu tegevuskavaga liituvad ja tulevad välja ideega esitada mind peaministri ametikohale, kaalun ma seda võimalust.»

See tähendab, et poliitilised liidud võivad veebruarivalimisteks nimekirju esitades panna Monti kirja peaministrikandidaadina. Eluaegse senaatorina puudub tal endal vajadus parlamenti kandideerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles