Arhiiv: Falklandi invasioon tabas Thatcherit ootamatult

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Margaret Thatcher 1982. aastal teel oma Downing Streeti residentsist Falklandi küsimusele pühendatud parlamendi eriistungile.
Peaminister Margaret Thatcher 1982. aastal teel oma Downing Streeti residentsist Falklandi küsimusele pühendatud parlamendi eriistungile. Foto: SCANPIX

Argentina vägede sissetung Falklandi saartele 1982. aastal tabas toonast Briti peaministrit Margaret Thatcherit ootamatult, selgus reedel seni salastatud valitsusarhiivist.


Thatcher ütles, et ta ei oleks kunagi arvanud, et argentiinlased Atlandi ookeani lõunaosas asuvatele Suurbritanniale kuuluvatele saartele tungivad. Sissetungi võimalikkus jõudis temani alles siis, kui ta kaks päeva enne Argentina vägede maabumist selle kohta luureteate sai, näitavad riigiarhiivi dokumendid.

Thatcher saatis Falklandile Briti mereväe eriüksuse, kel õnnestus lühikese sõja järel saared tagasi vallutada. Sõjas sai surma 649 argentiinlast ja 255 Briti sõdurit.

Dokumentidest ilmneb ka, et Thatcher lükkas tagasi toonase USA presidendi Ronald Reagani ettepaneku anda saared üle rahvusvahelistele rahuvalvajatele, et argentiinlased end täiesti alandatuna ei tunneks.

Trotslik peaminister vastas, et ei saatnud Briti sõdureid teisele poole maakera pelgalt selleks, et anda kuninganna saared üle mingile kontaktgrupile.

30 aastat pärast Falklandi sõda avalikkuse ette jõudnud arhiiv toob päevavalgele Thatcheri dramaatilise ülestunnistuse sõjasündmusi käsitlevale komisjonile 1982. aasta oktoobris, mõni kuu pärast sõja lõppu.

«Ma ei oleks kunagi, mitte kunagi arvanud, et argentiinlased tungivadki Falklandile. See oli nii rumal tegu, sellele mõeldagi oli rumal,» ütles peaminister toona.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles