Jackie Chan hoiatas liigse vabaduse eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jackie Chan Kuala Lumpuris oma uusimat filmi Shinjuku Incident promomas.
Jackie Chan Kuala Lumpuris oma uusimat filmi Shinjuku Incident promomas. Foto: AP / Scanpix

Taiwani ja Hong Kongi poliitikud avaldasid eile pahameelt, kuna filminäitleja Jackie Chan teatas Hiinas, et pole kindel, kas hiinlased vajavad suuremat poliitilist vabadust.


Oma action-komöödiate poolest tuntud Chan ütles eile Hiina lõunaosas Hainani saarel peetud iga-aastasel valitsus- ja äriliidrite foorumil, et vaba ühiskond ei pruugi autoritaarsele Hiinale kasuks tulla, vahendas

Associated Press

.

«Ma ei tea, kas on parem vaba olla või mitte,» ütles Chan. «Kui on liiga palju vabadust, on olukord selline nagu Hong Kongis praegu, väga kaootiline. Taiwan on ka kaootiline.»

55-aastane Hong Kongist pärit näitleja lisas, et on jõudmas arusaamale, et hiinlasi peabki keegi kontrollima. «Kui keegi meid ei kontrolli, teeme me ainult seda, mida ise tahame,» märkis ta.

Publik reageeris Chani sõnadele aplausiga, ent Taiwani ja Hong Kongi poliitikud vastasid ägeda kriitikaga.

«Ta on solvanud hiina rahvast. Hiinlased ei ole koduloomad,» ütles AP-le Hong Kongi parlamendiliige Leung Kwok-hung. «Hiina ühiskond vajab inimõiguste ja õigusriigi kaitsmiseks demokraatlikku süsteemi.»

«Tema sõnad on rassistlikud. Inimesed kõikjal maailmas juhivad ise oma riike. Miks ei tohi hiinlased seda teha?» küsis tema kolleeg Albert Ho.

«Ta ise on nautinud vabadust ja demokraatiat ja kapitalismi majandusliku kasu vilju. Aga ta pole veel suutnud aru saada vabaduse ja demokraatia tõelisest tähendusest,» ütles Taiwani rahvasaadik Huang Wei-che.

Kui Chani avaldus on leidnud kajastamist Hong Kongi ja Taiwani meedias, siis mandri-Hiina on teadet eiranud.

Ho märkis, et Chan kritiseeris raevukalt Tiananmeni väljaku massimõrva 1989. aasta juunis, ning lisas, et ilmselt on ta oma seisukohast loobunud, et Hiina valitsusele meele järele olla.

Chani kritiseeriti ka 2004. aastal, kui ta kirjeldas Taiwani presidendivalimisi maailma suurima naljana.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles