USA poliitikud püüavad vältida eelarvekuristikku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama.
Barack Obama. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama sõnul olid Valges Majas toimunud «eelarvekuristiku» vältimisele suunatud kõnelused konstruktiivsed, sama väljendas ka senati vähemuse vabariiklasest liider Mitch McConnell.

Obama ütles, et on tagasihoidlikult optimistlik selle suhtes, et demokraadid ja vabariiklased suudavad kongressis enne aastavahetust «eelarvekuristiku» vältimises kokkuleppele jõuda.

Eelarvekuristik tähendab olukorda, milles 1. jaanuaril jõustub seadusandlus, mis toob ameeriklastele kaasa maksutõusu ja vähendab föderaalvalitsuse kulutusi, teiste seas ka kaitsevaldkonnas.

«Ameerika rahvas jälgib, mida me siin teeme. Mõistetavalt on nende kannatus katkemise äärel,» lausus Obama ja hoiatas, et Washington ei tohiks riigi majandusele ise põhjustatud haava tekitada.

Obamaga oli sama meelt ka vabariiklasest senati vähemuse liider Mitch McConnell, kes on enda sõnul pärast Valges Majas peetud kõnelusi kokkuleppele jõudmise suhtes optimistlik ja lootusrikas.

«Kohtumine Valges Majas oli positiivne,» ütles McConnell ja lisas, et kavatseb senati demokraadist enamuse liidri Harry Reidiga «eelarvekuristiku» vältimiseks pühapäevaks lahenduse välja töötada.

Presidendi viimane nn «kärbitud» ettepanek sisaldab nii vähem kui 250 000 dollarit aastas teenivatele ameeriklastele maksusoodustuste kui ka töötuskindlustuse pikendamist.

USA riigivõlg ulatub esmaspäeval 16 triljoni dollarini, mis on seadusega lubatud võla ülempiir ja mille ületamise korral on riigil keelatud uusi laene võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles