Vene opositsioon kavandavab väljaastumist

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene opositsiooniaktivistid avaldams Peterburis meelt adopteerimist keelava seaduse vastu.
Vene opositsiooniaktivistid avaldams Peterburis meelt adopteerimist keelava seaduse vastu. Foto: SCANPIX

Vene opositsiooniaktivistid soovivad korraldada meeleavalduse tuleva aasta 1. jaanuarist jõustuva seaduse vastu, mis keelab ameeriklastel Vene lapsi lapsendada.

Sel kuul Vene parlamendi mõlemas kojas heaks kiidetud ja eile president Vladimir Putini allkirjastatud seadus näeb lisaks adopteerimiskeelule ette ka lapsendamist vahendavate Ühendriikide agentuuride tegevuse keelustamist Venemaal.

Vasakrinde liidri Sergei Udaltsovi sõnul on aga opositsiooni aktivistid esitanud Moskva linnavõimudele taotluse Kremli-vastase meeleavalduse korraldamiseks 13. jaanuaril, vahendas uudisteagentuur RIA Novosti.

Udaltsovi sõnul soovitakse avaldada meelt kõnealuse seaduse vastu ja nõuda parlamendi laialisaatmist.

«20 000 inimest kõnnivad Valgevene raudteejaamast riigiduuma juurde,» kirjeldas Udaltsov kavandatavat marssi. «On selge, et sellest ei kujune aktsioon USA toetuseks. On aga ennekuulmatu, et sel viisil otsustatakse laste saatuse üle,» lisas Udaltsov, nimetades uut seadust ebainimlikuks, metsikuks ja Venemaa ebaadekvaatseks reaktsiooniks.

Venemaa seadusandjad kiitsid vastuolulise seaduse heaks pärast seda, kui USAs jõustus selle kuu algul nn Magnitski seadus. Viimane normaliseerib Venemaaga küll kaubandussuhteid, kuid näeb ette musta nimekirja Vene ametnike suhtes, kes on seotud suure rahapesuskeemi paljastanud advokaadi Sergei Magnitski salapärase surmaga Moskva vanglas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles