Prantsusmaal vahistati ETA sõjaline juht

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Prantsuse ja Hispaania julgeolekujõud vahistasid eile baski separatistliku relvarühmituse ETA kõrgeima sõjalise juhi Jurdan Martitegi ja kaheksa väidetavat liiget, teatas täna Hispaania valitsus.


Martitegi vahistati koos kahe arvatava ETA liikmega Prantsusmaa edelaosas, umbes 15 kilomeetri kaugusel Hispaania piirist asuvas Montaurioli külas eile õhtul aset leidnud Prantsuse-Hispaania ühisoperatsioonis, vahendas AFP.

Sama operatsiooni raames võeti ööl vastu tänast Baskimaa linnades Bilbaos, Vitorias ja Renterias kinni veel kuus inimest, keda võimud kahtlustavad kuulumises ETAsse.

Reutersi teatel suutsid võimud aktsiooniga teha lõpu kavandatava ETA raku loomisele.

Montauriolis konfiskeeris politsei relvastatud meestelt kolm püstolit, kaks sõiduautot, millest ühel olid võltsitud numbrimärgid, ja «anuma», mida ETA tavaliselt lõhkekehade valmistamisel kasutab.

Hispaania peab Martitegit ETA kõrgeimaks sõjaliseks juhiks. Ligi kaks meetrit pikk, tugeva kehaehitusega ja hüüdnime Hiiglane poolest tuntud meest püüti tabada nii Hispaanias kui Prantsusmaal, kus tema foto on tagaotsitavate nimekirjades üleval lennu- ja raudteejaamades.

28-aastane Martitegi on juba kolmas ETA juht, kes viimase viie kuu jooksul on vahistatud. Ta asus ETA sõjaliste operatsioonide juhi kohale mullu detsembris, kui senine juht Aitzol Iriondo Prantsusmaal vahistati.

ETAt, mida Euroopa Liit ja Ühendriigid peavad terroristlikuks organisatsiooniks, süüdistatakse 40 aastat kestnud pommi- ja tulerünnakutes iseseisva Baskimaa nimel vähemalt 825 inimese tapmises.

Rühmitus jätkas rünnakuid 2007. aasta keskel pärast seda, kui tupikusse jõudnud kõnelused Madridiga tegid lõpu 15 kuud kestnud vaherahule. Varem riigis viibivatesse baski äärmuslastesse leebelt suhtunud Prantsusmaa on seejärel alustanud nende vahistamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles