Venemaa ootab vastuseid lennuõnnetuse kohta

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vene uurijad püüavad selgeks teha eile Moskva Vnukovo lennuväljal toimunud ja vähemalt neli inimelu nõudnud lennuõnnetuse põhjuseid.

Vene miljardärist ärimehele Aleksandr Lebedevile kuuluva lennufirma Red Wings reisilennuk Tu-204 ei suutnud eile maandumisrajal püsida ning sõitis läbi Moskva suuruselt kolmandat lennujaama ümbritsevate piirete kiirteele, mis tuli mitmeks tunniks sulgeda.

Kuigi lennuk mahutab 210 inimest, viibis kolmeks tükiks purunenud ja ka põlema süttinud lennukis õnnetuse hetkel kaheksa inimest, kes kõik olid Tšehhist Pardubicest naasnud meeskonnaliikmed. Õnnetuses said surma kaks pilooti, pardainsener ja stjuardess, ülejäänud neli meeskonnaliiget said vigastada.

«Lennuk puudutas maapinda õigel maandumisalal, kuid mingil põhjusel ei suutnud sellel peatuda,» märkis Venemaa transpordiameti järelvalveosakonna juhataja Aleksandr Neradko uudisteagentuuri AFP vahendusel.

Kuigi juhtunut alles uuritakse ning lennuki pardasalvestitel sisalduvat informatsiooni pole avalikustatud, märkis üks uurimisele lähedalseisev allikas uudisteagentuurile Interfax, et õnnetuse võis põhjustada tehniline rike.  

«Esialgsete uurimistulemuste kohaselt põhjustas õnnetuse lennuki mehaaniline rike kombinatsioonis raskete ilmastikuoludega,» märkis anonüümseks jääda soovinud allikas, kelle sõnul uuritakse aga ka teisi võimalusi, sealhulgas inimlikku eksitust.

Vene meedia teatel oli õnnetusse sattunud Tu-204 neli aastat vana, andmed lennuki varasemate probleemide kohta aga puuduvad. Ka Lebedev, kelle firmale lennuk kuulus, kinnitas, et kokku 8500 lennutundi läbinud lennuk käis tehnilises kontrollis viimati 23. novembril. Mingeid probleeme lennukil siis ei leitud.  

«Igal masinal on piirid, isegi kui see on uus,» märkis meediamagnaadist ärimees, kellele kuuluvad Briti ajalehed Independent ja London Evening Standard ning kodumaal Kremli-kriitiline päevaleht Novaja Gazeta ja üks pank.

Lebedev lisas aga, et lennukeskus ei lubanud lennuki pilootidel esialgu maanduda. Õnnetuse hetkel sadas kerget lund ja puhus vali tuul, mis sundis piloote enne maandumist lennujaama kohal tiirutama. Lebedevi sõnul võis lennukeskuse viivitamine olla aga üks õnnetust mõjutanud faktoritest.

Venemaa peaminister Dmitri Medvedev andis aga eile käsu erikomisjoni loomiseks, mis õnnetuse põhjused välja selgitaks. Moskva transpordiprokuratuur on aga alustanud kriminaaluurimist, et välja selgitada, kas Red Wings on eiranud lennunduses kehtivaid ohutusreegleid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles