Prantsuse satiiriajakiri avaldab koomiksi prohvet Muhamedi elust

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse satiiriajakirja Charlie Hebdo väljaandja Charb näitamas kolmapäeval avaldatava koomiksiraamatu «Muhamedi elu» esikaant.
Prantsuse satiiriajakirja Charlie Hebdo väljaandja Charb näitamas kolmapäeval avaldatava koomiksiraamatu «Muhamedi elu» esikaant. Foto: SCANPIX

Prantsuse satiiriajakiri Charlie Hebdo, mis avaldas septembris moslemeid vihastanud karikatuurid prohvet Muhamedist, plaanib anda välja koomiksi Muhamedi elust.

Sügisel «muhamedikriisile» oma karikatuuridega õli tulle valanud ajakiri on ka varem moslemid ärritanud pilapilte avaldanud. Näiteks mullu visati ajakirja Pariisi toimetusse süütepudel, sest väljaanne avaldas erinumbri Sharia Hebdo, mille «külalistoimetajaks» oli prohvet Muhamed.

See aga ei takistanud ajakirja avaldama tänavu septembris nelja prohvet Muhamedi kujutavat karikatuuri, millest kaks kujutavad teda alasti.

Prantsuse võimud olid seetõttu sunnitud rahutuste kartuses karmistama oma saatkondade turvameetmeid ja keelama demonstratsioonide korraldamise riigi pinnal.

Kui ajakirja toimetuse hinnangul kaitsevad nad prohvet Muhamedi pilapilte avaldades sõnavabadust, siis moslemid peavad seda pühaduse teotamiseks. Charlie Hebdo väitel on kolmapäeval välja antava Muhamedi eluloolise koomiksiraamatu eesmärk aga hariduslik.

«Ma ei usu, et moslemite silmis võiks siit leida midagi sobimatut,» märkis uudisteagentuuri AFP vahendusel varjunime all Charb tuntud ajakirja väljaandja, kes on ajakirja avaldatud vastuoluliste pilapiltide tõttu saanud tapmisähvardusi ja elab seetõttu politsei valve all.

Tema sõnul pani koomiksi kokku Prantsusmaal elav Tuneesia päritolu moslem, keda Charb nimetas Zinebiks.

«Enne tegelaskuju üle naermist on parem teda tunda. Me teame Jeesuse elu kohta, kuid me ei tea midagi Muhamedi kohta,» lisas Charb, kelle sõnul tuli idee koomiksiraamatu avaldamiseks 2006. aastal pärast seda, kui Taani päevaleht Jyllands-Posten avaldas 12 Muhamedi-teemalist pilapilti, mis kutsusid moslemimaailmas üles ulatuslikud protestid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles