USA kongress teeb viimase katse eelarvekuristiku vältimiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide lipp
Ameerika Ühendriikide lipp Foto: Toomas Huik / Postimees

USA seaduseandjad kogunevad täna, et teha viimase hetke katse saavutada enne aastavahetust kokkulepe ning vältida uuel aastal suurt maksutõusu ja eelarvekärpeid.

Ühendriikide senat ja esindajatekoda kogunevad 36 tundi enne aastalõpul kukkuvat tähtaega eriistungitele, et jõuda kokkuleppele, mis väldiks riigi langemist nn. «eelarvekuristikku».

Demokraatide kontrolli all olevas senatis töötasid mõlema poole liidrite abid eile palavikuliselt, et saavutada kokkulepet, mis oleks vastuvõetav nii demokraatidele kui ka esindajatekoda kontrollivatele vabariiklastele.

Senat koguneb täna kell 13.00 (20.00 Eesti aja järgi), esindajatekoja istung algab tund aega hiljem ning hääletused ei toimu enne kella 01.30 Eesti aja järgi.

Kummalgi kojal pole debatiks kuigi palju aega, sest ajalehe The Washington Post andmetel on senati enamuse demokraadist liider Harry Reid ja vabariiklaste vähemuse juht Mitch McConnell määranud kokkuleppele jõudmise tähtajaks kell 15.00 kohaliku aja järgi. Selleks ajaks kogunevad erakondade saadikud hindama seni saavutatut ja otsustama, kas nende plaanil on selle hääletusele panemiseks olemas piisav toetus.

President Barack Obama, kes kohtus kongressi mõlema koja juhtivate vabariiklaste ja demokraatidega üleeile Valges Majas, annab eelarvekõneluste hetkeseisu kohta intervjuu telekanali NBS pühapäevahommikuses vestlussaates «Meet the Press».

Majandusteadlased on hoiatanud, et kui kongress «eelarvekuristikule» lahendust ei leia ning 2. jaanuaril jõustuvad automaatselt järsk maksutõus ja üldised kulukärped, võib see paisata riigi tagasi majandussurutisse. Rahandusminister Timothy Geithner on hoiatanud, et tema ministeerium peab võtma tarvitusele erakorralised abinõud, et edasi lükata kuupäeva, mil valitsus muutub oma kohustuste täitmisel maksujõuetuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles