Uus aasta tuleb maailmas tulevärgiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilutulestik Sydney ooperimaja kohal 1. jaanuaril 2012.
Ilutulestik Sydney ooperimaja kohal 1. jaanuaril 2012. Foto: SCANPIX

Uue aasta pidustused juhatab täna suurejoonelise ilutulestikuga sisse Austraalia suurim linn Sydney, esmakordselt ühineb üleilmse tulevärgiga ka pikas isolatsioonis olnud Birma.

Sydney võtab uue aasta vastu Eesti aja järgi kell 15. Sealne ilutulestik läheb seekord maksma 6,6 miljonit Austraalia dollarit (5,2 miljonit eurot), värvi- ja helilahenduse kavandas tulevärgile poplaulja Kylie Minogue.

«Sydney uusaastapidustused on maailmakuulsad ja neist võtab osa üle miljoni inimese – mitte ainult seetõttu, et see on 2013. aasta esimene suur tuleetendus, vaid ka seetõttu, et see on parim,» ütles Sydney linnapea Clover Moore.

Linnavõimud loodavad, et Sydney kaldapealsele koguneb seitsme tonni ilutulestiku taevasse laskmist vaatama üle 1,5 miljoni inimese.

Uhke tulevärk korraldatakse ka Londonis Thamesi kaldapealsel, Moskva Punasel väljakul ja Kremlis, Hongkongi Victoria sadamas, Malaisia pealinnas Kuala Lumpuris, Taiwani pealinnas Taipeis, Stockholmis, Amsterdamis ja Hiina suurlinnades.

New York tähistab 2013. aasta saabumist traditsioonilise uusaastapalli laskumisega Times Square'il, Rio de Janeiros toimub 16-minutine tulevärk Copacabana ranna vastas, Berliinis toimub mammutpidu Brandenburgi värava juures.

Dubais toimub suurejooneline uusaastaüritus maailma kõrgeimas hoones Burj Khalifas, kus ilutulestiku taustamuusika eest hoolitseb Praha filharmoonia orkester.

Birma suurimas linnas Yangonis oodatakse umbes 50 000 inimest kuldse Shwedagoni pagoodi juurde linna esimeseks uusaastailutulestikuks, milles nähakse veel üht märki riigi avanemisest pärast aastakümnete pikkust sõjaväehunta võimu.

Seevastu Pariisis avaldasid võimud hoiatuse, et igasugune tulevärk on uusaastaööl keelatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles