Soomes kaob uuel aastal 16 omavalitsust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome lipp.
Soome lipp. Foto: Reuters

Soomes on järgmisel aastal praegusega võrreldes 16 omavalitsust vähem, viimase seitsme aastaga on omavalitsuste arv kahanenud veerandi võrra, vahendas rahvusringhääling YLE.

Hetkel on Soomes 336 omavalitsust, 1. jaanuarist jääb neid alles 320. Aastavahetusel jõustub kümme ühinemist, millest mõnes osaleb enam kui kaks omavalitsust.

Suurim ühinemine toimub Oulus, millega liituvad Oulunsalo, Haukipudas, Kiiminki ja Yli-Ii. Ühinemine paisutab Oulu linna rahvaarvu üle 185 000. Kuopio rahvaarv ületab Nilsiä liitumisega 100 000 piiri.

Erandlik ühinemine leiab aset Pohjanmaa (Österbotteni) maakonnas, kus liituvad Vaasa ja Vähäkyrö, mis ei moodusta territoriaalset tervikut. Vaasa linna ümbritseb Korsholmi vald.

Lõuna-Savos ühinevad Suomenniemi ja Ristiina Mikkeliga ning Kerimäki ja Punkaharju Savonlinnaga.

Need ühinemised on viimased, mis leiavad aset valitsuse 2005. aasta Parase algatuse raames, mille eesmärk oli lahendada kiiresti vananevast tööjõust ja kasvanud sisserändest tulenevaid probleeme. 2012. aastal, kui Soomes toimusid kohalikud valimised, ühinemisi ei korraldatud, kuid alates 2006. aastast on omavalitsuste arv kahanenud 431-lt 336-le.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles