Küsitlus: rootslased tahavad troonil näha kroonprintsess Victoriat

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi kroonprintsess Victoria koos abikaasa prints Danieliga.
Rootsi kroonprintsess Victoria koos abikaasa prints Danieliga. Foto: SCANPIX

Enam kui pooled rootslased sooviks näha troonil kroonprintsess Victoriat, selgub Aftonbladeti tellitud ja Sifo läbiviidud uuringust.

Kuningas Carl XVI Gustavi tagasitõmbumist ja kroonprintsessi asumist troonile toetab 60 protsenti vastanutest, vahendas thelocal.

32 protsenti tahab lahkumist näha lähema kümne aasta ja 20 protsenti viie aasta jooksul. 17 protsenti sooviks, et kuningas lahkuks nii ruttu kui võimalik.

«Need on tõeliselt suured numbrid,» kinnitas Sifo projektijuht Jon Andersson ajalehele Aftonbladet. «See tähendab, et kuus kümnest rootslasest tahab näha kuninga lahkumist.»

70 protsenti rootslastest kinnitas, et on monarhiaga väga rahul, kuid tahab näha muutusi.

Kuningal täitub tänavu 40 aastat troonil ja seda tähistatakse septembri keskel.

Carl XVI Gustav sattus meedia teravdatud tähelepanu alla väidetava truudusetuse tõttu, millest on juttu 2010. aasta lõpus ilmunud biograafias.

Värske küsitlus näitas, et 17 protsendi kinnitusel on nende usk kuningasse langenud. Samas teatas 79 protsenti vastanutest, et nemad usuvad kuningasse endiselt.

Uurimisinstituut Sifo küsitles 10.-13. detsembril tuhande rootslase arvamust monarhiast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles