Indias müüakse orjaks tuhandeid lapsi päevas

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Võlgadesse sattunud India vanemad müüvad oma lapsi ning palju väiksemate summade eest, kui oma tütre eest küsis «Rentslimiljonäris» kuulsaks saanud Rubina Ali isa, tõdeb Briti ajaleht The Times. Orjaks kaubeldakse selles riigis tuhandeid alaealisi päevas.

Leht tõi näiteks 11-aastase Monisha, keda nende ajakirjanik kohtas mullu. Kui tüdruk oli seitsmene, müüs tema võlgadesse sattunud isa ta umbes 2600 Eesti krooniga võrduva summa eest tehasetööliseks. Nüüd töötab laps 12 tundi päevas ketrusvabrikus.

«Mu pea valutab kogu aeg hirmsasti,» kirjeldas Monisha lehele töötingimusi. «Müra ei lõpe kunagi.» Vabrikust pääseb tüdruk siis, kui isa võlg selle omaniku ees on tasutud. Mis arvestades lapse palka ja laenu intresse, ei juhtu kunagi.

Inimõigusteorganisatsiooni Human Rights Watch andmeil on Monisha üks umbes 15 miljonist India lapsorjast. «India on tööalase ja seksuaalse kuritarvitamise jaoks kaubaks minevate meeste, naiste ja laste allikas, sihtpunkt ja transiitmaa,» tõdes mullune USA välisministeeriumi raport. Sama dokument märkis ka, et kuigi India valitsus ostab inimkaubitsemise vastaseid reklaame, ei ole neil riiklikku ametit, kes selle vastu võitleks.

Nepaali andmeil müüdi mullu India tsirkustesse orjadeks umbes 500 selle riigi last. Nepaali tüdrukute eest maksavad nii India tsirkused kui kupeldajad tänu nende heledamale nahale. Inimõiguslaste sõnul lähevad mõned Nepaali lapsed müüki Eesti rahas vaid umbes 175 krooniga võrduva summa eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles