Obama allkirjastas USA eelarveleppe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama allkirjastas kongressis vastu võetud leppe, mis hoiab ära «eelarvekuristikuna» tuntud maksutõusu ja kulukärped, mille uue aasta saabumine ähvardas kaasa tuua.

Leppega tõusevad kõige rikkamate, enam kui 450 000 dollari suuruse aastasissetulekuga perede maksud 39,6 protsendini ja lükkuvad kahe kuu võrra edasi eelarvekärped 109 miljardi dollari ulatuses, teatasid kongressi kõrged ametnikud.

Esindajatekoda võttis leppe vastu teisipäeva hilisõhtul häältega 257-167. Senat kinnitas meetme ligi 24 tundi varem häältega 89-8.

Majandusteadlased hoiatasid varem, et kui eelarveleppele ei jõuta, võib see paisata USA tagasi majandussurutisse ning tuua kaasa 3,4 miljoni töökoha kaotuse.

Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) hinnangul pole USA tegevus «eelarvekuristikku» ärahoidva leppe sõlmimisel aga kaugeltki mitte piisav ega lahenda riigi eelarvepuudujäägi ja võlaprobleeme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles