Ksenofoobia tõttu kaotas Venemaal mullu elu 40 inimest

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ultranatsionalistide meeleavaldus mullu novembris Moskvas. Tookord kõlasid ka loosungid «Venemaa venelastele» ja «Täna migrant, homme okupant».
Ultranatsionalistide meeleavaldus mullu novembris Moskvas. Tookord kõlasid ka loosungid «Venemaa venelastele» ja «Täna migrant, homme okupant». Foto: SCANPIX

Venemaa õiguskaitsjate kinnitusel tapeti mullu ksenofoobia ja rahvusliku sallimatuse tõttu 40 inimest.

Inimõiguste Moskva büroo direktor Aleksandr Brod rääkis monitooringu andmetele tuginedes Interfaxile, et jaanuarist detsembrini registreeriti mullu 137 rünnakut, mille tulemusel sai surma 40 ja viga vähemalt 180 inimest.

Ta tõi välja ka regioonid, kus esines agressiivset võõraviha enim. Näiteks Dagestanis sai surma 15 ja viga seitse inimest, Moskvas ja Moskva oblastis hukku kaheksa ja 57 sai vigastada, Sverdlovski oblastis sai surma neli ja viga seitse ning Peterburis ja Leningradi oblastis hukkus kolm ja sai viga 27 inimest.

Brodi sõnul on ksenofoobia ohvrite seas dagestanlasi, usbekke, kirgiise, asereid, tadžikke, armeenlasi, tatarlasi, vietnamlasi, osseete ja venelasi.

Aastal 2011 sai võõraviha tõttu surma 29 ja viga veel 123 inimest. Aastal 2010 olid numbrid vastavalt 46 ja 299.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles