Arheoloogid loodavad leida Kleopatra hauakambrit

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Egüptoloogid ja arheoloogid loodavad Aleksandria lähistel asuva templi maa-alalt leida Egiptuse kuninganna Kleopatra hauakambrit.


Hauakambrit otsitakse Aleksandria lähistelt paigast, kus asub Egiptuse surnutejumala ja allmaailma valitseja Osirise tempel ning kust mõne aasta eest tulid päevavalgele valitsejanna alabastrist peakuju ja mündid. Arheoloogide sõnul kandsid preestrid Kleopatra ja tema armastatu Rooma väejuhi Marcus Antoniuse pärast nende enesetappu just sinna templisse, teatas Reuters.

«See võib olla 21. sajandi kõige olulisem avastus. See on ideaalne peidupaik,» ütles Egiptuse peaarheoloog Zahi Hawass, keda kutsutakse ka Egiptuse Indiana Jonesiks.

Hawass ning teised Egiptuse ja Dominikaani arheoloogid loodavad väljakaevamisi alustada võimalikult kiiresti ning leida Kleopatra kõrval templist ka kuulsa valitsejanna kallima Marcus Antoniuse maised jäänused.

Kui uskuda kreeklasest kirjaniku ja biograafi Plutarchose sõnu, siis maeti armastajapaar koos ning see annab arheoloogidele lootust leida hauakambrist ka kuulsa Rooma riigimehe jäänused.

Kleopatra ja Marcus Antonius tegid enesetapu pärast seda, kui kuninganna ei suutnud hoida ära Egiptuse sõda Rooma impeeriumiga ja Marcus Antoniuse endine liitlane Octavianus Egiptuse vägesid 31. aastal enne meie aega Actiumi lahingus võitis. Väidetavalt surmas Marcus Antonius end mõõgaga ja Kleopatra lasi end maol hammustada.

Teadlased on väljakaevamiste eel kasutanud ka radarit, mis tuvastas 20 meetri sügavusel kolm ruumi ja võivad olla võimalikud hauakambrid. Aastaid Kleopatra hauda jahtinud Dominikaani vabariigi arheoloogi Kathleen Martinezi sõnul võib ühes neist lebada kuulus armastajapaar, kelle mälestust arvukad filmid, raamatud ja kunstiteosed tänaseni edasi kannavad.

Väljakaevamised võidakse siiski turvalisuse kaalutlusel sügisesse lükata, sest samas piirkonnas asub ka Egiptuse presidendi Hosni Mubaraki suveresidents. Nädala eest leiti kaevamistööde maa-ala lähistel asuvast nekropolist aga 30 muumiat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles