Vene T-62 tankid lähevad vanarauaks

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene tank T-62
Vene tank T-62 Foto: Wikimedia

Venemaa relvajõud saavad 2013. aastal lahti vananenud tankidest T-62, kirjutab ajaleht Izvestija viitega kaitseministeeriumi allüksuse (GABTU) allikale.

Vastavalt korraldusele peab utiliseerimine algama kohe pärast uusaastapühi. Otsuse loobuda T-62 allkirjastas 2011. aastal tollane kaitseminister Anatoli Serdjukov.

Izvestija allika kinnitusel on tänaseks säilinud ligi 900 tanki T-62. Nad kõik on antud üle Oboronservisi juurde kuuluvale firmale Spetsremont. Pärast tankide demonteerimist pannakse varuosad, näiteks mootorid, hoiulattu. Neid plaanitakse eksportida, kuna mitmed riigid on huvitunud varuosade ostmisest.

Tankid T-62 loodi T-55 baasil 1950ndate lõpul. Nende seeriatootmine leidis aset 1951-1975.

Nõukogude väed kasutasid neid näiteks piiritülis Hiinaga Ussuuri jõel asuva Zhenbao (vene keele Damanski) saare pärast. Veel oli tankid lahinguväljal Afganistanis (1979-1989), Esimeses ja Teises Tšetšeenia sõjas ning Lõuna-Osseetia sõjas (2008).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles