Vene kodakondsuse saamine teeb Depardieule heameelt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse näitleja Gérard Depardieu (vasakul) rääkimas Vladimir Putiniga Peterburis 2010. aasta detsembris.
Prantsuse näitleja Gérard Depardieu (vasakul) rääkimas Vladimir Putiniga Peterburis 2010. aasta detsembris. Foto: SCANPIX

Prantsuse näitleja Gérard Depardieu, kes liiga kõrgete maksude pärast soovib kodumaalt lahkuda, ütles eile, et teda rõõmustab president Vladimir Putini otsus talle Vene kodakondsus anda.

Otsus näib Venemaal tohutult populaarsele filmitähele tagavat õiguse maksta palju väiksemat tulumaksu kui Prantsusmaal. Kui Depardieu veedab Venemaal vähemalt kuus kuud aastas, kehtib talle 13-protsendiline tulumaksumäär. Kui vähem, siis tõuseb maksumäär 30 protsendini, vahendas AFP.

Kreml teatas eile, et Putin allkirjastas määruse, millega andis 64-aastasele Depardieule kodakondsuse. Näitleja kinnitas, et ta tegi selleks ise avalduse.

«Jah, esitasin avalduse passi saamiseks ja mul on heameel, et see rahuldati. Ma armastan teie riiki, Venemaad – selle rahvast, ajalugu, kirjanikke,» ütles näitleja avalikus kirjas, mis loeti ette telekanalis Pervõi Kanal.

«Ma armastan teie riiki, Venemaad – selle rahvast, ajalugu, kirjanikke,» ütles näitleja avalikus kirjas.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskovi sõnul anti Depardieule kodakondsus panuse eest Vene kultuuri ja filmikunsti.

Depardieu on mitu kuud Prantsuse sotsialistliku valitsusega avalikult tülitsenud plaani pärast tõsta aastas üle miljoni euro teenivate isikute tulumaksu 75 protsendini. Kuigi riigi kõrgeim kohtuorgan kuulutas maksutõusu eelmisel nädalal põhiseadusvastaseks, plaanib Depardieu siiski riigist lahkuda.

Näitleja arutas teisipäeval olukorda ka president François Hollande'iga. Vestluse üksikasju pole avalikkusega jagatud.

Depardieu sõber Arnaud Frilley ütles raadiojaamale RTL, et näitlejat ei vihasta niivõrd maksumäära tõstmine eelarveaugu täitmiseks kui suhtumine, et võib sülitada kõigi pihta, kes on edukad ja initsiatiivi üles näitavad.

Depardieu on varem öelnud, et plaanib kolida Belgiasse, kus kõige rikkamatele kehtib 50-protsendiline tulumaks. Ta ostis naaberriiki Prantsuse piiri lähedale hiljuti ka elumaja.

Kõrge Belgia riigiametnik ütles eile, et kui Depardieu tahab nüüd ka Belgia kodakondsust saada, võib Vene passi saamine seda mõjutada.

Depardieu on Venemaal olnud staar juba alates Nõukogude ajast. Prantslane on sageli olnud žüriiliige Moskva ja Sotši filmifestivalidel, ta on ka esinenud paljudes Vene telereklaamides.

Eelmisel aastal külastas Depardieu Tšetšeeniat, kus tähistas inimõigusrikkumistes süüdistatava president Ramzan Kadõrovi sünnipäeva, hüüdes seal vene keeles: «Au Groznõile! Au Tšetšeeniale! Au Kadõrovile!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles