Hispaania valitsus kasutab pensionifondide raha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiglast pensionit nõudev demonstrant mullu detsembris Madridis.
Õiglast pensionit nõudev demonstrant mullu detsembris Madridis. Foto: SCANPIX

Hispaania valitsus on hakanud riigi tegevuse rahastamiseks kasutama pensionifondide raha, kirjutab Wall Street Journal.

See tekitab küsimusi, kas fondide rahast jätkub tulevikus pensionide maksmiseks.

Lehe andmetel on valitsus kasutanud pensionifonde võlakirjade ostmiseks. Nüüd on jõutud olukorda, kus pensionifondide 65 miljardi euro suurusest kapitalist 90 protsenti on investeeritud riigivõlakirjadesse.

Raskustesse sattunud valitsus on viimases hädas hakanud fondidest sularaha välja võtma. Septembris võttis valitsus sealt kolm miljardit eurot avaliku sektori rahastamiseks ja novembris neli miljardit pensionide maksmiseks. Raha väljavõtmine on ületanud seadusega lubatud piiri, mistõttu on tulnud seadust muuta.

Osa analüütikute sõnul ei tohiks valitsus pensionifondidest enam raha võtta. See aga tähendab, et valitsus võib olla sunnitud pöörduma Euroopa abifondide poole abi saamiseks.

Valitsus on seisukohal, et valitsus tohib pensionifondide raha nii kaua kasutada, kuni riik saab rahvusvaheliselt finantsturult laenu võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles