Eesti saadik lahkus ÜRO konverentsil protestiks saalist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne diplomaadid lahkusid Ahmadinejadi kõne ajal saalist.
Lääne diplomaadid lahkusid Ahmadinejadi kõne ajal saalist. Foto: AP / Scanpix

Eesti suursaadik ÜRO Genfi peakorteri juures Tõnis Nirk lahkus esmaspäeval ÜRO rassismikonverentsil protestiks Iraani presidendi Mahmoud Ahmadinejadi kõnele koos paljude teiste riikide delegaatidega protestiks saalist.

Välisministeeriumi pressiesindaja ütles BNSile, et Nirk lahkus koos paljude teistega saalist pärast seda, kui Ahmadinejad nimetas Iisraeli valitsust rassistlikuks.

Ahmadinejadi sõnavõtt pälvis mõne konverentsisaali jäänud delegatsiooni aplausi.

Mitu lääneriiki otsustasid ÜRO konverentsi boikottida, väljendades kartust, et sellest saab Iisraeli-vastase retoorika platvorm. Konverentsil esineb Iraani president Mahmoud Ahmadinejad, kes on seadnud kahtluse alla holokausti toimumise ja on kutsunud Iisraeli maailmakaardilt maha pühkima.

Euroopa Liidu riikidest boikotivad konverentsi Saksamaa, Holland, Itaalia ja Poola. Samuti ei osale konverentsil Ameerika Ühendriigid, Iisrael ja Uus-Meremaa, kellele ei meeldi resolutsiooniprojekti Iisraeli vastu suunatud sätted.

Iisrael teatas esmaspäeval, et kutsub protestiks Iraani presidendi esinemisele Genfis toimuva ÜRO rassismikonverentsi vastu tagasi oma suursaadiku Šveitsis.

ÜRO peasekretär Ban Ki-Moon väljendas esmaspäeval Genfis rassismikonverentsi avakõnes sügavat pettumust osa liikmete otsuse pärast üritust boikottida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles