Indialased ootavad muutusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India naine jälgimas Bhubaneswaris eile toimunud meeleavaldust, kus nõuti naistevastase vägivalla lõpetamist ja kurjategijate karistamist.
India naine jälgimas Bhubaneswaris eile toimunud meeleavaldust, kus nõuti naistevastase vägivalla lõpetamist ja kurjategijate karistamist. Foto: AP/Scanpix

Kui kõik naised India pealinnas Delhis läheksid politseisse iga kord, kui keegi neid avalikus kohas (seksuaalselt) ahistab, poleks ei naistel ega politseinikel enam millekski muuks aega – nii kirjutas Delhi ajakirjanik, kirjanik ja filmikriitik Anna MM Vetticad oma kodulinna naiste olukorra kohta USA naisteväljaandele xoJane.

Delhi, mida on vägistamistega seoses palju demoniseeritud ning mis on naiste jaoks tõesti karm, on samal ajal üha avatum ja läänelikum linn, mis sisaldab endas kogu India ühiskonna vastuolusid.

India pealinn koosneb korraga ülikallitest ja uhketest rajoonidest, kus on hotellid ja supermarketid, koledatest slummidest, prügimägedest, parkidest ja eelkõige väga erineva tausta ja sissetulekuga inimestest.

Ühiskondlik probleem

(Läänest tulevatele) külalistele loetakse ranged sõnad peale, et üksi väljas käia ei tasu, ja neid valitsevad ohud on üldiselt teada, kuid noorte kohalike keskklassi naiste jaoks on olukord keerulisem – nad peavad ette vaatama lapseeast saadik, nende vanemad muretsevad, tuttavad hoiatavad.

Delhi vägistamisjuhtum ja sellega seoses üles kerkinud teised sarnased kuriteod ei tekitanud Indias ja väljaspool viha ning nördimust mitte üksnes kuriteo üksikasjade pärast, vaid tõstis esile oluliselt keerulisemad küsimused naiste rollist konservatiivses Indias. Vägistamised on jälgid kõigi arvates, kuid selle põhjuseid ja tegutsemisviise nähakse väga erinevalt.

Valitsus tegutses ühelt poolt väga kiiresti – ohvri perele anti abi, lubati seadusemuudatusi ja suurem osa inimesi on veendunud, et kohtuprotsess tuleb kiire ja karm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles